Българската традиция има свои правила и повели за посрещането не

...
Българската традиция има свои правила и повели за посрещането не
Коментари Харесай

Ето какви са обредите и гаданията в последния ден на годината! Черпи и красиво име

Българската традиция има свои правила и повели за посрещането освен на Коледа, само че и на Нова година.

Както на Рождество, всичко, което се прави и поставя на масата има особено значение и символика за идната година.

Подобно на коледната, новогодишната софра у нас би трябвало да бъде богата и обилна, отрупана с разнородни ястия и красиво подредена. Колкото повече блюда има на масата, толкоз по-голямо ще е изобилието през Новата година и толкоз по-плодородни ще са земите.

Спорен е въпросът какво да бъде главното ядене. Някои настояват, че на трапезата наложително би трябвало да има ядене с птиче месо, до момента в който съгласно други по този начин ще излети шанса. Същият е и въпросът със свинското. Едни настояват, че е на хубаво, други имат вяра, че носи неприятен шанс, тъй като прасето рие в земята.

Единият вид е главното ядене да е от птиче месо – пиле, петел или пуйка. Птицата нормално се цялостни с ориз, а в тавата към нея домакинята слага авансово приготвени сърми, пълнени чушки или картофи.

Другият вид е на масата наложително би трябвало да има и свинско месо, от прасето, заклано по Коледа. Както на Бъдни вечер, по този начин и на Нова годината на трапезата се слагат орехи, жито, сушени плодове, туршия, лук и чесън, които се пазят чак до Богоявление.

Най-хубавата изненада на празничната софра, която радва дребни и огромни, е баницата с новогодишни шансове. В другите краища на страната баницата се подготвя по друг метод и плънката надлежно е друга.

Колкото са хората в къщата, токова части баница се подготвят плюс едно в допълнение. Допълнителното парче се оставя за Света Богородица. Новогодишната баница се поставя от домакинята в центъра на масата и се завърта три пъти.

Всеки взима парчето, което се е паднало пред него, с цел да разбере какъв ще е шансът му за идната година. Преди години шансовете са били само от дрянови клончета. Днес има доста подготвени шансове с пожелания, които да се слагат в баницата.

Семейството не сяда на масата преди най-възрастния човек да прикади всички ястия и къщата, с цел да прогони злите сили и духове. Накрая се разчупва празничният самун – обредна пита и стартира празничната вечеря.

В предишното, когато вечерята е към края си семейство се премествало и сядало към огъня. Там започвали да предсказват бъдещето благодарение на дрянови пъпки и житни зърна.

Казват, че сутринта на 1-ви януари е най-хубавото време за гадаене, тъй като тогава ориста подсказва най-вярно. Врачувало се и на кафе, на фасул или с конец.

На 31-ви декември домът би трябвало да е чист и спретнат, с цел да стартира годината „ на чисто “ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.

Ако сте от феновете на морските блага, се постанова да се въздържате. На този празник блюдата с раци и омари са неразрешени, с цел да не върви годината обратно.

Ако посрещате Нова година в чужбина, значи, че ви чакат пътешествия и през идната.

В новогодишната нощ в джобовете на облеклата ви би трябвало да дрънкат монети, с цел да сте здрави. Едно от празничните поверия гласи, че дамите би трябвало да са облечени в най-новите си облекла, с цел да запазят хубостта си и през новата година.

На 31 декември православната черква уважава Преп. Мелания Римлянка.

Прeп. Мeлaния живялa прeз V в. и билa бoгaтa и знaтнa грaждaнкa нa Рим. Кoгaтo дo нeя дocтигнaли рaзкaзитe зa oтшeлницитe, живeeщи нa изтoк, тя рeшилa дa пoдрaжaвa нa дивния им живoт.


Eдвa 20-гoдишнa, cв. Мeлaния рaздaлa имущecтвoтo cи нa бeднитe и ce пocвeтилa нa мoлитвa, духoвни пoдвизи и cлужeниe нa ближнитe. Тя cтрoилa мaнacтири, бoлници и cтрaннoприeмници. Oбърнaлa мнoгo eзичници и eрeтици към прaвocлaвнaтa вярa.

Пoчинaлa в крaйнa бeднocт прeз 434 година

На 31 декември св. Църква уважава паметта на двете Мелании - бабата и внучката, и нейния благоверен брачен партньор Апиниан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР