Българската търговско промишлена палата (БТПП) и Гражданска инициатива за обществен

...
Българската търговско промишлена палата (БТПП) и Гражданска инициатива за обществен
Коментари Харесай

Съмнения за предрешен търг на новите БДЖ влакове

Българската комерсиално промишлена палата (БТПП) и Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз предизвестиха, че в последния миг тръжните условия за пазаруването на нови влакове са изменени, тъй че да завоюва избран претендент.

Част от главните параметри са занижени по отношение на рекомендациите на консултантите и европейските условия - скоростта на влаковете е понижена от 200 км/ч на 160 км/ч, броят на пасажерите - от 350 на 230 места, а срокът за гаранционната поддръжка е на половина по-кратък - 15 години.

Всичко това подухва на мисълта, че търгът се приготвя за авансово избран печеливш участник, в ущърб на публичния интерес на българския поданик, сподели Веселин Кирев от неправителствената организация на конференция в Българска телеграфна агенция.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което го е уведомил за променените условия на публичната поръчка.

Планът на БДЖ за новите влакове

БДЖ има проект за пазаруване на нови мотрисни влакове на два стадия. Първият е за 41 нови влака в границите на ръководството на това държавно управление. При него финансирането е в размер на 420 млн. лева и би трябвало да пристигна по линия на финансовите прехвърляния от държавния бюджет.

За втория стадий би трябвало да бъдат обезпечени още 450 млн. лева, с които да бъдат купени 44 мотрисни влака. Решението за това обаче би трябвало да вземе идващото държавно управление, разгласи наскоро транспортният министър Ивайло Московски.

Покупката на новите влакове е обвързана с концесията на летище " София ", откъдето се чака да дойдат парите.

Плановете на държавното управление бяха процедурата за влаковете да бъде пусната най-късно през лятото, само че досега към момента не е оповестена на уеб страницата на Агенцията за публичните поръчки.

Министърът на превоза Ивайло Московски неведнъж е заявявал, че новите влакове ще се движат с 200 км/ч по новоизградените железопътни автомагистрали https://www.mediapool.bg/kontsesiyata-na-letishte-sofiya-shte-finansira-vlakove-ot-200-kmchas-news248546.html Тръжната документи за подновяването на преносимия състав се приготвя повече от година.

Първоначалните параметри на публичната поръчка са основани на разбор, изработен от академични преподаватели и експерти от сектора. Изненадващо, безусловно в последните дни преди предстоящото оповестяване на публичната поръчка, се появява информация за смяна на базови параметри, които обезсмислят концепцията за модернизиране на пътническите влакове и навеждат на мисълта, че още веднъж търгът е превдварително решен, сподели Веселин Кирев.

Намаление на скоростта на влаковете от 200 км/ч на 160 км/ч

Едно от променените условия е намаляването на скоростта за придвижване на влаковете от 200 км/ч на 160 км/ч.

Това на процедура значи, че изразходваните към този момент над 3.8 милиарда лв. за рационализация на жп инфраструктурата са напразни, счита Кирев. Това, което се случва сега, е като страната да построи автомагистрали за 140 км/ч, само че да одобри закон за ограничаване на скоростта до 90 км/ч, добави той.

На процедура се залагат параметри, съгласно които новите пътнически влака, които би трябвало да влязат в БДЖ след към 7 години и ще се експлоатират в идващите 30 години, още занапред са морално остарели. Със 160 км/ч у нас могат да се движат пътнически вагони, създадени в далечната 1974 година В Европа в този момент високо скоростните се движат с над 250 км/ч, а в редица страни по света и с 450 км/ч, уточни Кирев.

Според него България ще е страна член на Европейски Съюз, която няма да има високоскоростни линии, тъй като по правилник тези, които имаме за скорости от 200 км/ч, са стандартни. Гърция и Румъния построяват жп инфраструктура със скорости от 250 км/ч. Отсега се знае, че заложените в търга влакове от 160 км/ч по механически аргументи няма да бъдат допускани до високоскоростната мрежа на Турция, твърди Кирев.

Освен това с днешна дата цената на влаковете със скорост от 160 км/ч са доста по-високи от тези за 200 км/ч, тъй като тази отживяла технология никой не я поръчва и поддържа, сподели Кирев. По думите му това, което се готви да направи БДЖ, е все едно да си купиш кола антика по аукционни цени.

Намаление на броя пасажери от 350 на 230 души

В тръжната документи е понижен и броят на пасажерите от 350 на 230 места, настояват от БТПП и НПО-то. Това автоматизирано понижава тяхната икономическа успеваемост и смисълът на инвестицията. В този случай най-засегнат ще бъде туристическия отрасъл.

Ограниченият потенциал за транспорт на огромни групи ще ограничи опцията на туристите да пътуват от и към вътрешността на страната. Очакваните на ден към 5000 души от акостиращите в Бургас круизни кораби, поради дългото пътешестване няма да имат късмет да посетят София, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Перперикон, считат представители на туристическия отрасъл.

Наполовина е сгънат и срокът на гаранционната поддръжка за новия преносим състав - от 30 на 15 години, настояват от БТПП.

Подозрение буди и отводът от публично разискване на тържните документи, които са за поръчка от стотици милиони левове. Промените в последния миг на тръжната документи намерено приказват за нечии апетити, считат от БТПП и Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз.

Според тях слагането на персоналните ползи пред публичните ще обезсмислят хвърлените до момента над 3.8 милиарда лв. за жп инфраструктура, както и спомагателните 840 млн. лв. за остаряла и безперспективна техника.

Търгът за новите влакове на БДЖ към този момент е събудил ползата на огромни компании с обичаи, като " Бомбардиер " (Bombardier), " Алстом " (Alstom), " Сименс " (Siemens), " Талго " (Talgo), " Хитачи " (Hitachi), китайската " Си АрАрСи " (CRRC) и други Ще е тъпо, в случай че българската страна не се възползва и не реализира най-хубавото, считат от БТПП и неправителствената организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР