Българската страна очаква указания от Европейската комисия заради решението на

...
Българската страна очаква указания от Европейската комисия заради решението на
Коментари Харесай

България чака указания от Брюксел за трудовия стаж по време на майчинство

Българската страна чака инструкции от Европейската комисия поради решението на Европейския съд, с което се афишира, че отпускът за развъждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на заплатен годишен отпуск. Това заяви пред публицисти зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова. Тя уточни, че от бизнеса смесват настояванията след решението на съда, което се отнася единствено във връзка с отпуска.


След решението на Европейския съд, Комисията би трябвало да даде инструкции, тъй като то важи за всички страни членки, занапред ще преценим до каква степен съответните текстове в Кодекса на труда подхождат с решението, добави заместник-министърът.

Относно настояването на работодателите за понижаване на платеното майчинство, Русинова разяснява, че извоюваното право е право. Според нея няма директна връзка сред демографска рецесия, интервал на майчинство и раждаемост. Тя счита, че при сходни претенции би трябвало да се регистрира и това, че в огромните градове има дефицит тук-там в детските градини.

Русинова акцентира, че политиката, която се води сега, а и би трябвало да се води отсега нататък, е за тласъци майките да се връщат по-рано на работа, а не посредством санкции да се реализира това. Стимулите са в съответни текстове като наредбите в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават опция майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си.

Друг подтикващ резултат има и схемата по ОПРЧР " Родители в претовареност " за обезпечаване на детегледач. Гъвкавото работно време също се употребява в администрацията, разяснява Русинова и добави, че там несъмнено 90 % от чиновниците употребяват тази опция. Обяснението е, че в администрацията са заети най-вече дами.

Фирмите обаче, заради разнообразни аргументи, не се възползват от законодателните благоприятни условия за гъвкаво работно време, както и от плановите благоприятни условия за основаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат предпочитание майките да се връщат по-рано на работа.

Замразяването на парите за втората година майчинство в плана на бюджет за идната година също е стъпка в посока стимулиране на дамите да се връщат по-рано на пазара на труда, разяснява Русинова.
 В часове или дни: Как да се пресмята болничният и майчинството? В часове или дни: Как да се пресмята болничният и майчинството?
Отсъствието по болест или за развъждане на дете да се пресмята в границите на работни часове, а не в дни, както е сега. Това планува разпоредба на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР