Българската стопанска камара се обяви против промени в Закона за

...
Българската стопанска камара се обяви против промени в Закона за
Коментари Харесай

Бизнесът видя предпоставки за монопол в електронното управление

Българската стопанска камара се разгласи срещу промени в Закона за електронното ръководство, които преди дни бяха признати от Народното събрание на първо четене.

В своето мнение работодателската организация упорства параграфите 13 и 43 да бъдат заличени преди окончателното гласоподаване на промените.

"Категорично възразяваме против метода, с който частно комерсиално сдружение поименно се показва в закон. Подобен метод опонира на правилата на свободна стопанска самодейност, лимитира в голословна степен конкуренцията, основава предпоставки за корист с монополно състояние и опонира на законодателството в региона на публичните поръчки и държавните помощи ", се споделя в позицията на БСК.

С измененията се предлага построяването, поддържането, развиването и наблюдението, употребявани от административните органи, да бъдат предоставени на държавното сдружение "Информационно обслужване ".

От БСК са на мнение, че "Информационно обслужване “ не дава отговор на някои законови условия. В мнението им е посочено също по този начин, че 95,50 % от собствеността на компанията се има от Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, само че сдружението взе участие в процедури за възлагане на публични поръчки при равни условия с всички други икономически субекти, опериращи в бранша. С предлаганата смяна обаче на "Информационно обслужване “ се дава монопол върху активността, включена в обсега на систематичната интеграция.

Публикуваме цялото мнение на Стопанската камара:

Във връзка с импортирания на 05.08.2019 година Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство, Българска стопанска камара показва своето безпокойствие от плануваните в § 13 и § 43 на ЗИД ЗЕУ промени, които на процедура не са стимулирани от вносителя.

С § 13 на Законопроекта се предлага изтриване на Раздел II на Закона за електронното ръководство /обн. Дъждовни води. бр.46 от 12 Юни 2007г., посл. изм. и доп. Дъждовни води. бр.94 от 13 Ноември 2018г./, който урежда статута на държавно дружество, което не е комерсиално сдружение , на което беше предоставено да подкрепя Държавната организация за електронно ръководство и администрациите при осъществяване на функционалности и отговорности, произлизащи от Закона за електронното ръководство. Независимо, че текстовете са в действие от 01.07.2016 година, на процедура не ни е известно държавното дружество "Единен систематичен оператор " да действа. От претекстовете към Законопроекта излиза наяве, че смяната е подбудена от нуждата от оптимално вземане предвид с „ рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по отношение на активността на Държавно дружество „ Единен систематичен оператор “, което е невероятно при необятно разширение на пълномощията на предприятието “, без да се показва от какво естество са рекомендациите и по какъв метод те биха били изпълнени от едно частно комерсиално сдружение, каквото е „ Информационно обслужване “ АД.

С оглед на точност, следва да се означи и че член 7р, уреждащ задължението на Държавно дружество "Единен систематичен оператор " за издание на информация, не се анулира с оферти ЗИД ЗЕУ.

Предлага се определение на понятието „ систематична интеграция “ посредством основаване на нов член 7с, според който: „ Дейностите по систематична интеграция включват създаване, поддържане, развиване и наблюдаване на работоспособността на осведомителните системи , употребявани от административните органи “. С § 43, алинея 1 на ЗИД ЗЕУ „ Системната интеграция по раздел IV “ се разпорежда на „ Информационно обслужване “ АД “, като според алинея 2 „ в период до 2 месеца от влизането в действие на този закон Министерският съвет дефинира административните органи , които при осъществяването на своите функционалности, свързани с действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия .

Категорично възразяваме против метода, с който частно комерсиално сдружение поименно се показва в закон . Подобен метод опонира на правилата на свободна стопанска самодейност, лимитира в голословна степен конкуренцията, основава предпоставки за корист с монополно състояние и опонира на законодателството в региона на публичните поръчки и държавните помощи.

Смущение буди и фактът, че редът за възлагане на дейностите по създаване, поддържане и развиване на осведомителните системи на неопределяем кръг от Възложители не е посочен . Съгласно член 14, алинея 1, т. 5 на Закона за публичните поръчки, обществените възложители не ползват закона при публични поръчки, които се разпореждат на юридическо лице, в случай че са изпълнени по едно и също време следните условия :

а) възложителят да упражнява върху юридическото лице надзор, сходен на този, който упражнява върху личните си структурни звена;

б) повече от 80 на 100 от активността на юридическото лице да е образувана от осъществяването на действия, предоставени от възложителя или негови обособени структури или от други юридически лица, следени от възложителя;

в) в юридическото лице - реализатор, да няма директно частно финансово присъединяване, като се изключи такова, което не е обвързвано с контролни или блокиращи пълномощия и не оказва решаващо въздействие върху активността на юридическото лице.

Нашето виждане е, че „ Информационно обслужване “ АД не дава отговор на тези законови условия. Независимо че 95,50 % от собствеността се има от Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, сдружението взе участие в процедури за възлагане на публични поръчки при равни условия с всички други икономически субекти, опериращи в бранша. С предлаганата смяна, на същото се дава монопол върху активността, включена в обсега на систематичната интеграция, тогава когато се финансира с обществен възложител.

В актуалните динамично разрастващи се условия на цифровизация, е неразбираемо по какъв начин един реализатор би бил в положение да прави независимо дейностите по систематична интеграция, по този начин, както са разказани в Законопроекта. Същевременно, не съществува процедура, уреждаща реда, по който „ Информационно обслужване “ АД да превъзлага част от активността на подизпълнители. Подобна правна структура основава законови предпоставки за заобикаляне на разпоредбите за възлагане на публични поръчки, като слага и въпросът до каква степен биха били прилагани разпоредбите на успеваемост и резултатност при разходване на обществени средства.

Мотивирани от горното се обръщаме към Вас с очакване и зов, предлаганите с § 13 и § 43 на ЗИД ЗЕУ промени да не бъдат подкрепени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР