Българската стопанска камара поиска пълна отмяна на забраната за извънреден

...
Българската стопанска камара поиска пълна отмяна на забраната за извънреден
Коментари Харесай

БСК иска отмяна на забраната за извънреден труд, синдикатите са против

Българската стопанска камара изиска цялостна анулация на възбраната за ексклузивен труд посредством корекция в Кодекса на труда. Синдикатите се оповестиха срещу, а КТ " Подкрепа " и излезе с контрапредложение - работодателите да заплащат първите 10 дни от болничните.

Отпадане на тавана за ексклузивен труд и увеличение на часовете от 150 ч. на 300, предлага БСК.
Жасмина Саръиванова - БСК: При този дефицит на квалифицирани фрагменти е доста по-добре за един шеф да има опцията да употребява капацитета на тези служащи и чиновници, които към този момент работят при него.Тези промени няма да доведат до неспазване на межудеседмичните, на междудневните почивки и по никакъв метод не са в несъгласие както с интернационалните актове, по този начин и с минималните трудови стандарти.
Според бизнеса, по този начин ще се даде опция и на самите служащи да получават спомагателни приходи, в случай че са съгласни да поставят ексклузивен труд.

От КТ " Подкрепа " са изрично срещу нарастването на изключителния труд.

И дадоха образец.
Ваня Григорова - КТ " Подкрепа ": Какво се случи предходната година? В градския превоз в София имаш поредност от произшествия, които бяха в резултат на тежката изтощеност на водачите. Извънредният труд не визира единствено съответния чиновник, той визира цялото общество и ние би трябвало да го разберем и да поставим старания това да не се случи.
От " Подкрепа " излязоха с контрапредложение за смяна на трудовото законодателство.
Ваня Григорова - КТ " Подкрепа ": Ако те не престават да желаят увеличение на употребата, то дано не забравяме, че във връзка с болничните ние желаеме те да заплащат първите 10 дни, по 100 % дневно.
През ноември след създалото се напрежение, персонално с намесата на премиера Бойко Борисов беше спряно предлагането първият ден от болничните да се заплаща от служащия.

Стопанската камара не е съгласна работодателите да заплащат болничните.

Бизнесът продължава да упорства първите три дни от болничните да са за сметка на Национален осигурителен институт.
Димитър Бранков: Аргументът е понятен. Става дума за вноски, които работодателите към този момент са платили за този риск и надлежно за краткосрочно обезщетение. Предложенията, които сме отправили, са интеграция на регистрите на трудовите договорите и обезпечените лица, дружно с издадените болнични, тъй че да бъде ясна обстановката по стопански действия, в случай че щете за всяко едно обитаемо място в България.
Каква ще е ориста на болничните и изключителния труд ще реши държавното управление, а окончателното решение, след спор в Тристранния съвет, ще вземе Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР