Българската стопанска камара не подкрепя предложението да не се изплаща

...
Българската стопанска камара не подкрепя предложението да не се изплаща
Коментари Харесай

БСК не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от т.нар. болнични

Българската стопанска камара не поддържа предлагането да не се изплаща обезщетение за първия ден от отпуска за краткотрайна неработоспособност (т.нар. болнични).

Това се споделя в публично известие от пресцентъра на Българската стопанска камара, което публикуваме без редакторска интервенция:

"Подобно предложение е следващото доказателство, че обществото ни е некомпетентно да се оправи с този феномен, а страната не е в положение да приложи фокусиран и съответен механизъм за надзор на тази процедура.

В продължение на 10 години работодателите са „ глобени “ за първите три дни от краткотрайната неработоспособност на чиновниците си, а в този момент се предлага тази отговорност отчасти да се споделя от обезпечените лица. Опитът да излекуваме една социална неправда с въвеждането на друга ще докара до задълбочаване на несъответствията в осигурителната система и до повишение на общественото напрежение.

Пламен Димитров за болничните: Време е това заплащане да се върне в Национален осигурителен институт

Позицията на БСК във връзка с злоупотребата с болнични е представяна неведнъж през последните години и тя е следната:

За решаването на казуса с издаването на подправени болнични е нужен пакет от ограничения – с едностранчиви решения мъчно може да се реализира позитивен резултат. При представянето на плана на Закон за бюджет на ДОО за 2020 година БСК възрази против забавянето на нужните промени в пенсионно осигурителната система, включително против съхраняването на режима на погашение на компенсациите за първите три дни от краткотрайната неработоспособност, неналичието на съдбоносен метод за промени в здравната експертиза на работоспособността и уврежданията и други За страдание, липсва прогрес и своевременни дейности по използване на тези ограничения.

Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от краткотрайна нетрудоспособност на обезпечените лица на практика глоби болшинството правилни лица, поради малцинството неточни. Битката с неточните е напълно ангажимент на страната, която следва да вкара нужните механизми за недопускане на злоупотреби и дейно санкциониране на нарушителите.

Съюз на демократичните сили: Предложението за болничните е унизително

Предложението минира доверието към осигурителната система и, в този смисъл, е нездравословно от позиция на нейната непоклатимост.

Ангажимент на работодателите и служащите е да внасят осигурителните си вноски, а ангажимент на страната (в лицето на Националния застрахователен институт) е да изплаща нужните компенсации за всеки застрахователен случай, на база постъпили осигурителни заплащания.

КРИБ поддържа напълно предлагането първият ден от болничния да не се заплаща

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като краткотрайна антикризисна мярка за една година през 2010 година, а работи към този момент девет години. Чрез този вменен на работодателите спомагателен ангажимент те в действителност биват облагани тройно – посредством осигуровките, които внасят за своите служащи, дължимите компенсации за първите три дни от краткотрайната неработоспособност и изплащането на спомагателни хонорари за заместващи служащи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР