Българската стопанска камара настоява пред премиера Бойко Борисов и здравния

...
Българската стопанска камара настоява пред премиера Бойко Борисов и здравния
Коментари Харесай

Търговци настояват за пълно отваряне на моловете

Българската стопанска камара упорства пред премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев да се разиска съответна дата за цялостно отваряне на комерсиалните центрове, по този начин както към този момент това става в част от европейските страни. Бизнес организацията изпрати такова писмо до двамата, откакто е била сезирана от Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото разчистване в България (АХПБ) по отношение на неналичието на изясненост по кое време ще бъде възобновена активността на моловете.

Двете асоциации означават, че към този момент е налице последователното унищожаване на част от рестриктивните ограничения против ковид и много бизнеси се завръщат към естествения си темп на работа.

В публикуваното да медиите в четвъртък писмо, се показва, че в моловете и по време на изключителното състояние работеха банки, застрахователни офиси, аптеки и супермаркети, а в този момент това могат да вършат и заведенията с открити площи и киносалоните.

Те считат, че при прецизна организация и съблюдаване на нужните санитарно-хигиенни условия отварянето на комерсиалните обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната конюнктура, само че съществено ще понижи отрицателните последствия върху стопанската система.

" Ритейл секторът обезпечава претовареност на близо 295 000 души, които сега са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще значи нови безработни, които да останат в тежест на страната. Ако не оперират, търговците са в справедлива неспособност да заплащат налози и разнообразни финансови отговорности към страната. Освен това, доста от тях имат банкови заеми и са изправени пред действителна заплаха да не могат да ги обслужват отсега нататък, а това ще сътвори спомагателни проблеми в банковата система ", пишат те до Борисов и Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР