Българската стопанска камара излезе с предложение компенсацията за растящите цени

...
Българската стопанска камара излезе с предложение компенсацията за растящите цени
Коментари Харесай

БСК иска компенсации за тока за бизнеса до края на март

Българската стопанска камара излезе с предложение компенсацията за растящите цени на тока да се изплаща до края на март. Ако обезщетенията са обективни, БСК ще призове своите членове - работодателите, да покачват приходите и да не усилват цените,  съобщи в ефира на ръководителят на стопанската камара Добри Митрев.

Припомняме, че от бизнеса по-рано желаеха обезщетителни механизми поради растящите цени на тока, както и привикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Част от работодателските организации се срещнаха с Румен Радев преди Нова година. Тогава те обявиха, че препоръчаните от държавното управление обезщетения за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия не са задоволителни и е допустимо да доведат до внезапен спад в стопанската система, безработица и обществено напрежение. 

" Таванът за енергийните разноски не компенсира в съвсем никаква степен свръхразходите за електрическа сила. Ние предложихме 75% от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата сила, избрана от КЕВР, до средномесечната стойност на електрическата сила на борсовия пазар да бъде обезщетена. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната рецесия и да ни докара до сериозен стопански напредък ", разяснява през днешния ден Добри Митрев.

Той предвижда, че в случай че казусът не бъде решен ще има банкрути на структуроопределящи предприятия - компании от секторите химия, металургия, стъкларската индустрия.  " Някои компании към този момент са на ръба. Има уволнени чиновници. Прекият разговор с българското държавно управление още не е почнал, което е проблем, в случай че има разговор - ще стигнем до верните решения ", добави Добри Митрев.

По думите му, задачата е да се усилват приходите на предприятията и да има обективна обществена система.  " КСНС е нещо извънредно. Има задоволително средства, би трябвало да бъдат разпределени към всички ", добави Добри Митрев.

Той предвижда, че ще се върви към понижаване на цената електрическата сила и изиска срещи с премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и енергийния министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР