Българската стопанска камара (БСК) смята, че въведеното изискване към средните

...
Българската стопанска камара (БСК) смята, че въведеното изискване към средните
Коментари Харесай

Бизнесът се усъмни в ефекта от видео контрола какво се гори в централите

Българската стопанска камара (БСК) счита, че въведеното условие към междинните и огромни горивни съоръжения да инсталират камери за следене в действително време какво гориво употребяват натоварва финансово операторите, а и резултатът от този надзор е подозрителен.

В писмо до шефовете на парламентарните комисии по околна среда Ивелина Василева и по стопанска система и туризъм Петър Кънев, както и до министрите на околната среда Нено Димов и на енергетиката Теменужка Петкова, те се оплакват от това, че наредбата е призната без стопански планове, без съвещания с бизнеса и на мрачно с ремонти в преходните и заключителните разпореждания на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Той бе утвърден дефинитивно от Народното събрание при започване на октомври и на 15 октомври е обнародван в Държавен вестник и условията за видеокамерите би трябвало да са изпълнени до 15 декември 2019 година

Така горивните съоръжения с над 20 МВ мощ, ползващи твърди горива и биомаса, би трябвало да инсталират стационарни видеокамери на всички точки на подаване на горива към котелния завод на всяка апаратура, както и на общото място за предпазване на горивото. Постоянен онлайн достъп до камерите би трябвало да имат районните екоинспекции и органите на локалното самоуправление. Записите от камерите би трябвало да се пазят до шест месеца и до тях да е вероятен достъпът на контролните органи.

Според БСК наранени са над 50 предприятия, а изобщо не е направена икономическа оценка каква ще е финансовата тежест за тях от новите условия. В тяхното мнение обаче също не е се показват калкулации за това какъв брой би коствало на горивните съоръжения, измежду които са и въглищните електроцентрали. Част от тези мощности, свързвани с енергийния необут Христо Ковачки, желаят да употребяват и биомаса, а някои от тях бяха хванати да вършат това нелегално.

Според стопанската камара, с цел да изпълнят новите условия, инсталациите би трябвало да заделят забележителен финансов запас, както за проектирането и оборудването на системите за наблюдаване, по този начин и за обезпечаване на достъп на районните екоинспекции и общинските администрации. Задължението за наблюдаване в действително време от страна на институциите няма да се реализира, в случай че не бъдат обезпечени работни места в контролните органи, показват от БСК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР