Българската стопанска камара (БСК) е твърдо против трите основни бюджета

...
Българската стопанска камара (БСК) е твърдо против трите основни бюджета
Коментари Харесай

БСК е против държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК

Българската стопанска камара (БСК) е твърдо срещу трите съществени бюджета на страната - главният държавен, този за публичното обезпечаване и този на НЗОК.

Липсата на тласъци за възстановяване на капиталовия климат, нужда от децентрализация и повече автономия на общинските финанси, неналичието на ефикасни механизми за публично разискване и отчитане на обществените позиции, липса на бистрота на бюджетния развой, на употребяваната методология, макроикономически учредения и прогнози, в това число за растежа на продуктивността на труда, компенсацията на един нает - това са главните причини на БСК да каже, че е срещу бюджет 2019. Камарата недоволства, че " плануваното доста нарастване на общите разноски по Консолидираната фискална стратегия (КФП) през 2019 година по отношение на предстоящото осъществяване за 2018 година е невиждано - над 15%, при 6,1% за 2017 по отношение на 2016 година, и 2,4% и 4,6% надлежно през 2020 и 2021 година "

БСК желае да има повече пари за научна и развойна активност, да бъде спряна националната стратегия за саниране и да няма непотребни разноски в администрацията.

По отношение на публичното обезпечаване, БСК желае промени в пенсионноосигурителната система, включително в областта на здравната експертиза на работоспособността и уврежданията, ограничение на злоупотребите с болничните и по-точни правила за заплащане на втора пенсия.

За НЗОК, БСК счита, че с бюджета " не се основават благоприятни условия за мотивация и задържане на медицинския личен състав и изключително за повишение на неговата подготовка ". Камарата е безапелационна, че няма нарастване на парите за извънболнична помощ, харчи се доста за медикаменти, и че е " надценено " упованието на страната да събира повече от осигурителни вноски.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР