Българската специализирана прокуратура, в присъствието на представители на Европол и

...
Българската специализирана прокуратура, в присъствието на представители на Европол и
Коментари Харесай

Европейска спецакция срещу българската виртуална валута OneCoin

Българската профилирана прокуратура, в наличието на представители на Европол и немски проверяващи органи, е претърсила офисите на " Уан Нетуърк сървисиз ", както и на 14 други компании.

Дружеството се свързва с виртуалната валута " OneCoin ", а следствието е по съмнения за " огромна пирамидална конструкция за измами с комерсиална цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари посредством основаване и разпространяване на виртуалната валута ", излиза наяве от известие на държавното обвиняване. В акцията са взели участие и чиновници на ГДБОП и ДАНС, както и следователи.

OneCoin

Управител на фирмите, които са основали " пирамидата " OneCoin, до неотдавна публично стоеше Ружа Игнатова, сочи Търговския указател. В средата на май месец м.г. за шеф е бил назначен на Кристиян Манолов. Собствеността на сдружението е прикрито зад още две компании, само че като извънредно физическо лице още веднъж стои същият Кристиян Манолов. Преди те да му бъдат трансферирани, тя е била благосъстоятелност на майката на Ружа - Веска Игнатов.

Според описанието на уеб страницата на OneCoin, главният бизнес е продажбата на обучителни материали. Членовете могат да купуват " обучителни пакети " на стойност сред 100 и 118 000 евро. Всеки пакет включва " жетони ", с които се получава правото да се копае OneCoin. За разлика от останалите криптовалути обаче, тази не е децентрализирана, а цялата информация е на сървърите на компанията. В момента няма никакъв метод вируалната валута да бъде обменена.

От известия на непознати регулатори излиза наяве, че компанията дава обещание на съществуващите вложители висок приход от привличането на нови участници.

Акцията

Разследването е по искане на прокуратурата в Билефелд, Германия. При акцията, извършена на 17 и 18 януари, са конфискувани голям брой материални доказателства, в това число сървъри, досега са разпитани 50 очевидци.

" OneCoin Ltd. " е записано в Обединените арабски емирства и работи посредством стотици свързани с него сдружения на 4 континента. В Германия и в други страни разпространяването на OneCoin е неразрешено, споделят от държавното обвиняване.

Според локалните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, посредством което се заобикаля локалното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Има подозрения, че посредством схемата " уанкойн " може да се финансират проведени незаконни групи и терористични организации, написа в известието на прокуратурата.

Българското сдружение " Уан Нетуърк сървисиз " ЕООД е изпълнявало функционалностите на в действителност търговски представител на " OneCoin Ltd. " и в действителност дистрибутор на основаната от него виртуална валута.

В момента активността на свързани с " OneCoin Ltd. " сдружения се проверява още в Англия, Ирландия, Италия, Съединени американски щати, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и доста други страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР