Българската социалистическа партия има последователни и ясни позиции, касаещи Европейската

...
Българската социалистическа партия има последователни и ясни позиции, касаещи Европейската
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев, БСП: България не е готова за Еврозоната в текущите условия

 izbori_2023_v1_014

„ Българската социалистическа партия има поредни и ясни позиции, касаещи Европейската икономическа интеграция и нейната завършваща фаза - Еврозоната. Нека да напомня, че 1995 година, по предложение на Българска социалистическа партия и утвърдено от 239 гласа в Народното събрание, България подписа и показа в Брюксел писмо за започване на договаряния за включване в Европейския съюз. Също при съдружно ръководство, само че с министър-председател социалист, България стана част от Европейския съюз. “

Това съобщи лидерът на „ Българска социалистическа партия за Българя ” в Плевен проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.

И уточни, за какво страната ни към момента не е подготвена за Еврозоната. „ Ние считаме, че влизането в Еврозоната е средносрочна и дълготрайна, а не краткосрочна цел. България не е подготвена в настоящите условия, нито като икономическо развиване, нито като витален стандарт ”, сподели проф. Гечев.
По думите му един от главните фактори е високата инфлация. ”Няма по какъв начин да направляваме главния генератор на инфлация, в случай че не преструктурираме селското стопанство, не увеличим фрапантно поливните площи, не увеличим дотациите на българските фермери с тези в Европа, в случай че не защитим българското произвеждане “, сподели той.

Според социалиста няма доказателства, които да споделят, че страни, които влизат в Еврозоната, имат по-висока инфлация. „ Опасностите са други - в случай че страните, влизащи в Еврозоната са с по-ниска степен на икономическо развиване, това е проблем ”, изясни професорът и даде следния образец: „ Във Франция инфлацията е 6%, приблизително в Еврозоната е 10%. Възниква въпросът за какво във Франция е ниска - на ниска цена електричество и развито селско стопанство със лично произвеждане и надзор на ценовата политика. В България по данни на Българска народна банка е 80% вносни артикули ”, уточни проф. Гечев.

Той допъни, че у нас нито една публична институция не е дала стопански разбор за плюсовете и минусите в Еврозоната. „ Българска народна банка не подписаха, нямат решение на управителния съвет, а те са основната институция. В отчета, който показаха неподписан те пишат, че в случай че се понижат наложителните запаси на 1%, ще излезе голяма маса от централната банка, която ще компенсира резултата от по-ниските лихви и ще докара до по-висока инфлация ”, съобщи социалистът.
По думите му е вярна преценката на Българска народна банка, че влизане в Еврозоната при надценен български лев сега, може да докара до съществени проблеми за българския експорт.

Проф. Гечев изясни, и че проблем на страната ни се оказва фискалният дълг. „ Ние питаме откъде-накъде, в случай че влезем в Еврозоната, най-слабо развитата страна в Европейски Съюз ще плащаме наедно с другите държавните скъпи бумаги на Европейската централна банка? ”, попита той.
На финала той съобщи, че България и Българска социалистическа партия имат доста работа преди Еврозоната и прикани жителите да дадат своята поддръжка с номер 1 в бюлетината.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !       
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР