Българската социалистическа партия (БСП) се формира след общопартиен референдум на

...
Българската социалистическа партия (БСП) се формира след общопартиен референдум на
Коментари Харесай

Предизборни програми: Какво обещава БСП след вота на 2 октомври


Българската социалистическа партия (БСП) се образува след общопартиен референдум на 3 април 1990 година След 1989 година взе участие на всички парламентарни избори у нас и е парламентарно показана в VII Велико национално заседание и по-късно в разнообразни обединения с други партии и придвижвания. Българска социалистическа партия е съставяла държавни управления с министър-председатели Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Върху този политическа основа партията построява предизборната си стратегия за вота на 2 октомври:

Финансова политика

Целите на Българска социалистическа партия са фискална непоклатимост за стабилно социално-икономическо развитие; транспарантно и дейно ръководство на еврофондовете, като и тясно обвързване на фискалната политика с ускоряването на растежа на Брутният вътрешен продукт.

Сред главните ограничения са предвидимост и резистентност на данъчно-осигурителната система; използване на необятно употребяваните в Европейски Съюз практики за диференциран ДДС; преразпределение на част от налога върху приходите на физическите лица в интерес на общините; качествени промени в цялостната организация по усвояването на европейските фондове.

Икономика

Целите на Българска социалистическа партия са интензивен стопански напредък на основата на софтуерно и продуктово обновяване, увеличение на приходите и понижаване на неравенствата. Сред главните ограничения за постигането на тези цели са поддръжка за дребните и междинните предприятия посредством преференциално и налично финансиране от Българската банка за развиване, както и държавни гаранции за български предприятия за достъп до нови пазари.

Привличане на непознати и наши вложители в браншове с висока добавена стойност; развиване на индустриални зони в посока привличане на производители на артикули с висока добавена стойност; разширение и възстановяване на финансовата инфраструктура на Българската фондова борса и други

Социална политика

Целта на Българска социалистическа партия е обществен щит за младите, служащите, пенсионерите и уязвимите.

За младите:
  • Еднократна помощ при раждане - за първо дете – 500 лева, за второ дете – 1000 лева, за трето дете – 1500 лева, за всяко последващо – 200 лева
  • Еднократна помощ в размер на 6500 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са обезпечени най-малко 24 месеца обратно
  • Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата
  • Увеличаване размера на еднократната помощ за майки студентки от 2880 лева на 6500 лева
  • Еднократна помощ от 350 лева за всички деца от първи до четвърти клас, давана при започване на всяка образователна година
  • Безплатни учебници за всички възпитаници от 1. до 12. клас

За служащите:
  • 850 лв. МРЗ (минимална работна заплата)
  • Увеличение на дневното компенсацията за безработица, съгласно растежа на МРЗ (60%) и оптималния застрахователен приход МОД (60%)
  • Необлагаем най-малко в размер прага на беднотия, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане

За пенсионерите:
  • Осигуряване на по-високи приходи за пенсионерите посредством преизчисляване на всички пенсии
  • Увеличение на така наречен „ вдовишки добавки “
  • Безплатни медикаменти за хората над 75-годишна възраст

Геополитика

Целта е отбрана на българските национални ползи и гарантиране на удобни външни условия за развиване на страната. Сред главните ограничения за това е отстояване на опциите за интернационален политически разговор и дипломатически старания за преустановяване на войната в Украйна, както и изрично опълчване на дейности, които могат да въвлекат България във военния спор.

Друга мярка е продължение на политиката на разширение на Европейския съюз със страните от Западните Балкани. Защита на националните ни ползи в връзките с Република Северна Македония, както и продължение на работата по присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване. По отношение на участието ни Европейски Съюз измежду ограниченията е приемането ни в Шенгенското пространство без спомагателни условия, както и присъединение към еврозоната след изчерпателен разбор на рисковете.

Енергетика

Сред краткосрочните ограничения (до 3 месеца), предлагани от Българска социалистическа партия, са мораториум на цените на газа за бита и държавни обезщетения на лицензираните газови разпределители; поддръжка за обществено слаби и енергийно бедни; обновяване на снабдяването с природен газ непосредствено от „ Газпромекспорт “ по съществуващия до края на годината контракт, както и започване на договаряния за нов дълготраен (минимум 10-годишен) контракт.

Други предлагани ограничения са вързани с възобновяване/продължаване на процедурата по плана „ АЕЦ Белене “ и прекъсване на процедурата за концесиониране на „ Топлофикация София “. Сред дълготрайните ограничения са план-програма за развиване на АЕЦ „ Козлодуй “ 7-и и 8-и блокове, както и унищожаване на топлинните счетоводители.

Правосъдие

Целта посредством предлаганите ограничения е премахване на политическото въздействие върху правосъдната система, недосегаемостта на висши длъжностни лица и двойния стандарт в прокуратурата. За тази цел се планува налагане на правосъден надзор върху актовете на основния прокурор; нов закон, конструкция, функционалности и пълномощия на Антикорупционна агенция; промени в Правилника за работа на НС; разширение на пълномощията на омбудсмана и Висшия адвокатски съвет да сезират Конституционния съд и други

Образование

Целта на Българска социалистическа партия е постигането на високо качество на образованието в сходство със актуалните условия. В сферата на междинното обучение измежду главните ограничения е годишно нарастване на учителските заплати и поддържане на равнището им над междинната работна заплата за страната. Промяна на модела на финансиране на учебните заведения посредством избрани критерии и цялостен обзор на образователните стратегии и образователното наличие и съобразяването му с възрастовите и психически особености на децата и учениците.

Във висшето обучение част от ограниченията са ориентирани към обвързване на заплащането със междинната работна заплата при избрани минимални коефициенти. Предвижда се доста нарастване на студентската стипендия, нов закон за държавно студентско кредитиране, възобновяване студентската общежитийна, спортна и културна база, както и разпространение и рекламиране на българските висши учебни заведения в европейското пространство.

Регионална политика и инфраструктура

Сред предлаганите ограничения са доизграждане с ускорени темпове на Автомагистрала „ Хемус ”; оптимално бързо доизграждане на автомагистралата от южната ни граница с Гърция Кулата – Видин; ускорение построяването на Автомагистрала „ Черно море ”; създаване и рационализация на железопътните връзки със Сърбия, Република Северна Македония, пътни тунели Петрохан и Шипка и втори мост във Варна.

Други ограничения са подсилване на локалната стопанска система посредством вложения в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и обществени предприятия; предпочитано вложение във ВиК инфраструктура и други

Здравеопазване

Целта на Българска социалистическа партия са налични здравни грижи за всеки, както и бистрота и надзор на финансирането. Сред главните ограничения са унищожаване статута на търговски сдружения на лечебните заведения, както обезпечено почтено възнаграждение на труда посредством остойностяването му за ангажираните в бранша.

Социалистите оферират още понижаване на Данък добавена стойност върху лекарствените артикули и медицинските произведения на 9%, безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст, както и електронно интегрално здравно досие, съдържащо цялата информация за пациента във всеки стадий от живота му. Премахването на възрастовите ограничавания за финансиране на ин витро процедури също е измежду предлаганите ограничения на Българска социалистическа партия.

Обществен ред (МВР)

Сред ограниченията са ефикасна реакция от страна на управляващите на всички престъпления; освобождение на стопанската система от „ паяжините “ на проведената престъпност; ограничение на главните криминогенни фактори; възстановяване на разпределението на полицейските служители; очистване на каналите за трафик на хора през територията на страната посредством създаване на взаимни екипи сред ДАНС и Министерство на вътрешните работи, в партньорство със службите на страните от Европейски Съюз.

От Българска социалистическа партия плануват създаване на национална система за видеонаблюдение в обитаемоте места и по пътищата; цялостно застраховане на престъпната полиция със модерна криминалистична техника, както и нов закон за Министерство на вътрешните работи.

Отбрана

Целта е гарантиране на териториалната целокупност, независимостта и суверенитета на България. Сред ограниченията са правене на Бяла книга за отбраната; създаване на професионална система за привличане и образование на военнослужещи; повишение на главното месечно заплащане за най-ниското звание за всяка категория военнослужещи, както и годишно установяване на минималната работна заплата в бранша.

Подобряване на инфраструктурата посредством поправяне на сградния фонд за възстановяване на изискванията на труд, както и синхронизирана рационализация на въоръжението и техниката за трите типа въоръжени сили.

Пълната стратегия на Българска социалистическа партия –.

В седмицата преди изборите ще представим стратегиите на политическите сили, които се чака да са в идващото 48-о Народно заседание, съгласно проучванията на социологическите организации, с които работи bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР