Българската шахматистка Надя Тончева покри втора норма за званието гросмайстор

...
Българската шахматистка Надя Тончева покри втора норма за званието гросмайстор
Коментари Харесай

Надя Тончева покри втора норма за гросмайстор за жени

Българската шахматистка Надя Тончева покри втора норма за званието гросмайстор за дами. Това се случи на Отборното състезание на Сърбия, където 17-годишната софиянка играе за състава на Рудар (Костолац).

Вчера Тончева донесе единствената победа на своя тим против водача Цървена звезда, след триумф с черните фигури на втора дъска против Йована Раппорт в мач от деветия кръг, изгубен с 1,5:2,5 точки. Българката има 5 победи и 4 ремита досега, като в първия кръг приключи наедно с многократната шампионка на страната ни Маргарита Войска.

Състезателката на ШК Левски покри първата норма по време на европейското самостоятелно състезание, където приключи в топ 10. За да бъде приета за гросмайстор при дамите, тя би трябвало да покрие и трета норма, без ограничаване във времето.

" Надя е удовлетворена от това достижение, само че по принцип тя се стреми да стане интернационален занаятчия за мъже, където също има затрупан бал от европейското. Успехът ѝ е предстоящ, само че не се знаеше дали ще се случи тъкмо в Сърбия, тъй като зависи от рейтинга на съперничките. Нивото ѝ на игра дава учредения за още доста положителни резултати ", сподели нейният треньор гросмайстор Владимир Димитров пред уеб страницата на БНР.

Той добави, че Тончева може да покрие третата норма до края на годината. Очаква се шахматистката да взе участие в края на ноември в шампионат в Румъния, а в края на годината желае да се показа на международното състезание по интензивен шахмат и блиц за мъже и дами. По принцип, в случай че Надя успее да покрие нормата, тя ще бъде одобрена за гросмайстор за дами на конгреса на ФИДЕ напролет на 2024 година.
 Нургюл се съгласи да играе за България на Европейското състезание по шахмат
Нургюл се съгласи да играе за България на Европейското състезание по шахмат

Това заяви в профила си във " Facebook " Милен Василев

За това, че Надя Тончева не е все още в състава на България за европейското отборно състезание в Будва, Димитров разяснява, че това е решение на селекционера на отбора ни и удостовери, че Надя е дала кардинално единодушие. Но сега имаме доста мощно потомство при девойките и изборът на единствено пет шахматистки е сложен.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР