Българската съдебна система е нокаут, тя е в най-тежката си

...
Българската съдебна система е нокаут, тя е в най-тежката си
Коментари Харесай

Съдебната ни система е в нокаут, притеснен Георги Марков

Българската правосъдна система е нокаут, тя е в най-тежката си рецесия не от 30 години народна власт, а и от комунизма. Това съобщи пред Нова телевизия някогашният парламентарен арбитър Георги Марков.

По негови думи ръководителят на Върховния касационен съд се " вживявал " като политически водач, четейки политически заявления.

" Няма кой да му каже: " Стоп! " Ние сме парламентарна, не правосъдна република ", засегнат е Марков.

И в най-лошия си сън не съм мислил, че 25 висши български магистрати часове наред се разправят между тях, това се излъчва по малкия екран, неприятен език, жлъчност, ненавист, показва още той. Според него това е удар върху престижа на правосъдната система и доста неприятен сигнал за вложителите.

Относно новосъздаденото звено в правосъдната система - самостоятелен прокурор, който ще проверява основния прокурор, Марков акцентира, че това е хипотетична смяна, защото до момента България не е имала престъпник за основен прокурор.

Той обаче бе безапелационен, че въпросният орган не е безопасен. Според него самостоятелният прокурор ще е като основен прокурор и недоумява на кого от двамата в действителност ще викат основния.

" Той щом ще проверява основния, би трябвало да е някой ангел, но няма да е ангел. Тук идва въпросът него кой ще го проверява. Страхувам се, че ще стартира вътре в прокуратурата едно огромно меле ", съобщи Марков.

Припомняме, в петък правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с специалисти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища.

Венецианската комисия одобри предстоящите рекомендации към страната ни за следствието на основния прокурор и промяната в правосъдната система.

На изключително съвещание на Министерския съвет беше решено, че ще се сътвори нова правна фигура - самостоятелен прокурор, който ще проверява основния прокурор. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР