Българската съдебна система е нокаут, тя е в най-тежката си

...
Българската съдебна система е нокаут, тя е в най-тежката си
Коментари Харесай

Българската съдебна система е нокаут, смята Георги Марков

Българската правосъдна система е нокаут, тя е в най-тежката си рецесия не от 30 години народна власт, а и от комунизма. Председател на Върховен касационен съд се вживява на политически водач и чете политически заявления. Казвам „ чете”, тъй като явно някой му ги е писал. Това разяснява пред Нова телевизия някогашният парламентарен арбитър Георги Марков.

„ Няма кой да му каже: „ Стоп! Ние сме парламентарна, не правосъдна република”. Когато се минават граници, Народното събрание да му каже да слиза от тази сцена и да върви в Народното събрание. Второ и в най-лошият си сън не съм мислил, че 25 висши български магистрати – часове наред се разправят между тях, това се излъчва по малкия екран, неприятен език, жлъчност, ненавист. Това е удар върху престижа на правосъдната система и доста неприятен сигнал за вложителите, които чакаме”, сподели още Георги Марков.

Той разяснява и новото звено – самостоятелен прокурор, който да проверява основния прокурор.

„ Тази смяна е хипотетична. Досега не сме имали престъпник за основен прокурор, уповавам се да нямаме. Но този орган, който се основава, не е безопасен. Това ще е прокурор, който ще е като основен прокурор. Не знам на кого ще викат основния. Той щом ще проверява основния, би трябвало да е някой ангел, но няма да е ангел. Тук идва въпросът него кой ще го проверява. Страхувам се, че ще стартира вътре в прокуратурата едно огромно меле”, сподели Марков.

Третият проблем, съгласно него, са платените протестъри, които „ не са гражданско общество, а политически активисти” и които са се впили като „ пиявици” в правосъдната система.

„ Като приказваме за вложители. Как по този начин Хелзинкският комитет награждава арбитър? Награденият арбитър взима записка от Хелзинкския комитет, който пази един палач, и на тази база, че се е поправил, го пускат. Не могат да дават бележки за благонадеждност като Отечествен фронт. Четвъртият въпрос за положението на правосъдната система – сътвориха се цели антипрокурорски партии. Това е партията „ Да, България”, тя е против настоящия, против бъдещия и против всеки, който не е неин, с цел да пази лобитата зад нея”, сподели Георги Марков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР