Българската рамкова позиция за Северна Македония вместо да засили връзките

Българската рамкова позиция за Северна Македония вместо да засили връзките ...

Българската позиция за Северна Македония е нова разделителна линия.


Българската рамкова позиция за Северна Македония вместо да засили връзките ни на база нашата обща история, ще се превърне в нова разделителна линия на подозрение и неприязън. Това предупреждават в декларация български и македонски граждани, сред които са историци, политолози и други.

Те смятат, че българската позиция бележи завръщане към езика на националкомунизма, което е абсолютно недопустимо.

"Но най-притеснителното е, че Рамковата позиция на българското правителство се препотвърждава изрично крайно необяснимото за международната общност неуважително отношение към политическата и културна идентичност на Република Македония. Отричането и понижаването на създадената през последните десетилетия македонска култура може само да нагнети омраза към България", се посочва в позицията.

Меdiapool публикува без редакторска намеса позицията, която се разпространява във Фейсбук и всички желаещи може да я подкрепят, като се подпишат под нея.

"Ние, Граждани на Република България и Република Македония, без разлика на политически пристрастия и национална идентичност, общественици, български граждани потомци на родове с корен от Македония,

Източник: mediapool.bg