Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон.

...
Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон.
Коментари Харесай

Трифон Зарезан е – празник на лозарите

Българската православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети страдалец Трифон. Празникът е наименуван от народа Трифон Зарезан, тъй като се отбелязва при започване на резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и умрял страдалчески поради вярата си в Христа. Заради мощната си религия още от млади години той бил талантлив от Бога с лечителска заложба. По времето на гоненията против християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 година, Трифон бил задържан, подложен на мъчения и наказан да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне гибелта по-бързо, склонил глава и умрял.

Според българските национални обичаи Свети Трифон е настойник на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се прави ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича самун, подготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря дружно с бъклица вино.

На лозето всеки собственик се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с алено вино и светена вода. След това стартира зарязването на лозите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР