Българската православна църква все още не е разглеждала въпроса за

...
Българската православна църква все още не е разглеждала въпроса за
Коментари Харесай

БПЦ все още няма позиция за разрива между Вселенската и Московската патриаршия

Българската православна черква към момента не е разглеждала въпроса за разрива сред Вселенската и Московската патриаршия поради автокефалията на Украинската черква, само че мнение се чака в скоро време.Това сподели през днешния ден българският патриарх Неофит. Според варненския митрополит Йоан пък църквата ни в никакъв случай няма да поддържа ерес. В деня на свети Йоан Рилски с откриването на ново общежитие за семинаристите бяха маркирани и 115 години от основаването на Софийската духовна семинария.

 © Българска телеграфна агенция
Празникът на Свети Йоан Рилски стартира с литургия в църквата на Семинарията и с молитвеното присъединяване на патриарх Неофит.

Българска национална телевизия: Какво е мнението на БПЦ за разрива сред Московската и Вселенската патриар шия?

Патриарх Неофит: В момента не сме разглеждали този въпрос, ще бъде в скоро време.
Българска национална телевизия Ще бъде прегледан?
Патриарх Неофит: Разгледан и ще има мнение.
По въпроса за автокефалията на Украинската черква взе отношение и Варненския митрополит Йоан.
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Нещата са ясни, ние няма в никакъв случай да подкрепим ерес и това е пределно ясно, както нас поддържаха ние естествено ще поддържаме каноничната черква, ние нямаме право друго да създадем. - Това значи ли, че ще бъдете против Вселенската патриаршия? - Не, това нищо не значи. Означава, че ще погледнем въпроса от двете страни, ще забележим доводите на едните и другите. Това е политически въпрос, ние би трябвало да си гледаме църковните каузи и да не се вмесваме в политиката.
Днес публично беше намерено и обновеното общежитие за учениците в Семинарията. За него преди година държавното управление отдели 2 милиона и 300 хиляди лв..То има 35 стаи със лични санитарни възли и в него ще живеят сред 70 и 100 семинаристи.

За първи път от основаването на Семинарията учениците ще живеят при толкоз положителни битови условия.
архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария: Те живееха в главната постройка, само че там изискванията не са по този начин направени за удобствата на децата, които живеят в актуалния свят.
Самата постройка, която е монумент на културата, също е главно актуализирана и укрепена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР