Българската православна църква възприема донорството трансплантациите, като изява на любов

...
Българската православна църква възприема донорството трансплантациите, като изява на любов
Коментари Харесай

Църквата одобрява даряването на органи при съзнат избор или мозъчна смърт

Българската православна черква възприема донорството трансплантациите, като изява на обич и тип алтруизъм. Това се споделя в позиция на Светия Синод на Българската православна черква – Българска патриаршия по Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези.

Донор значи " донор ", другар, който подарява не просто орган, а живот и вяра. Даряване значи осъзнато, ненасилствено и свободно взето решение. Да дариш значи да проявиш любов и съпричастие, се показва в позицията.

В нея се споделя, че Църквата отстоява своето обучение, че индивидът е неповторима и неповторима еднаквост: психотелесна съгласуваност сред безконечната му душа и неговото тяло, а не просто биологична единица.
Мисия „ Евротрансплант ”: Бял дроб на българка ще избави живот във Виена Благодарение на хуманния акт на околните на донора беше избавен и втори живот – у нас
Православната черква не приема, че незаявеният отвод би трябвало да се пояснява като единодушие. Липсата на отвод, с изключение на на допустимо единодушие, може да се дължи и на голям брой други аргументи - като неинформираност, липса на опция за волеизява, не на последно място - липса на взето решение.

Църквата осъзнава хуманния си дълг по отношение на реципиента, който желае да живее, само че показва, че ролята й е на бранител на донора, който би трябвало да има опция за свободен избор, т. е. свободно да избере дали да стане подобен и да даде от себе си. Целта би трябвало да е доброволното подаяние от страна на донора, а не удължаването живота на реципиента непременно.

При даряването на орган наложително би трябвало да се взима " съзнателното единодушие " на донора, т. е. да осъзнава действието си или, в случай че по някаква причина е изпаднал в мозъчна гибел, свободно и не по насила, да е изявил единодушие за взимането на органите му.

Църквата може да одобри трансплантациите само като изява на любов, реципрочност, или на саможертвен ентусиазъм, на освобождение от мрежите на егоизма и еснафщината, се показва още в позицията на БПЦ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР