Българската православна църква Свети Седмочисленици в Рим отбеляза двадесет години

...
Българската православна църква Свети Седмочисленици в Рим отбеляза двадесет години
Коментари Харесай

Българската църква в Рим стана на 20

Българската православна черква „ Свети Седмочисленици " в Рим означи двадесет години от своето учредяване. Юбилеят на храма беше отпразнуван точно на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност в базиликата „ Сан Клементе “ в италианската столица. Празничната Литургия оглави Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, оповестиха в своята Facebook страница от Българската православна църковна община в Рим.

“Божествената съборна Света Литургия беше управлявана от Негово високопреосвещенство митрополит Антоний, чиито празнувания за неговото почтено архиерейско служение на българската черква и българския народ започнаха точно в Рим, в съслужение с Негово високопреосвещенство Браницки свещеник Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария " Свети Йоан Рилски ", протойерей доцент доктор Иван Иванов, ръководител на БПЦО " Свети Седмочисленици " в Рим и учител в Богословския факултет на СУ " Свети Климент Охридски " в София, и протойерей Сергий Нинов от Щутгарт. Литургията беше украсена от ангелското пеене на хора на семинарията, под диригентството на архимандрит Мелетий, заместник-ректор на Софийската духовна семинария “, допълниха от храма в обществената мрежа.

“Тази Божествена света Литургия, в която през днешния ден участвахме всички „ и с едно сърце, и с една душа “, е велико за Българската православна черква и българската страна събитие. То има своето неповторимо църковно, държавно и дипломатическо значение точно с помощта на делото на светите братя Кирил и Методий. В тези сложни за Европа и цялото човечество дни ние се събрахме тук, във Вечния град, с цел да се помолим на светите братя Кирил и Методий, та да може посредством тях нашата молитва да доближи до Бога и да укроти човешките пристрастености, да затвърди мира и да даде обич и благополучие сред народите “, сподели в своето слово митрополит Антоний.

На празничното свещенодействие бяха маркирани и 120-годишнината от основаването на Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “; 100-годишнината от основаването на Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “; 70-годишнината от възобновяване на Българската патриаршия; 10-годишнината от каноничния избор и интронизация на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит; 10-годишнината от каноничния избор и интронизация на Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит.

На тържеството участва и парламентарната делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, която по традиция е на поклонение на българската реликва в Рим - мощите на свети Константин-Кирил Философ в античната базилика " Сан Клементе " и на среща с папа Франциск във Ватикана във връзка 24 май. Събитието беше почетено и от страна на Католическата черква.

“След изпяването на “Многолетие “ всички участващи в богослужението и гостите се поклониха на мощите на свети Константин-Кирил Философ в параклиса на светите братя и с литийно шествие слязоха при неговия гроб в Криптата на базиликата " Сан Клементе ", където беше отслужен признателен молебен във връзка празника “, допълниха от храма.

Честванията минаха под патронажа на Западно- и Средноевропейската епархия при Българската православна черква, Българската патриаршия и персонално на митрополит Антоний; Министерството на културата на България; Българската православна църковна община „ Свети Седмочисленици “ в Рим, Софийската духовна семинария „ Свети Йоан Рилски “; Богословския факултет на СУ „ Свети Климент Охридски “ и Българския културен институт в Рим.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР