Българската православна църква се присъединява към призивите на Поместните православни

...
Българската православна църква се присъединява към призивите на Поместните православни
Коментари Харесай

И БПЦ иска Света София“ в Истанбул да остане музей

Българската православна черква се причислява към апелите на Поместните православни църкви за опазване на досегашния статут на храма " Света София " като музей и монумент на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Това е и мнението на редица държавни водачи и интернационалните институции, се споделя в Становище на Светия Синод на БПЦ-БП за статута на храма " Св. София " в Истанбул.
 Ердоган посети
Ердоган посети " Света София " за първи път след променения статут

Храмът към този момент е настояща джамия

Светият Синод на Българската православна черква със угриженост следи полемиките и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за смяна на статута на античния християнски храм " Света София " в Истанбул .

" Като хилядолетна реликва за цялото Християнство и нравствен център на Православието , този храм е безценен за всяко християнско сърце и съставлява изключителна културна полезност за цялото човечество ", се споделя в мнението на БПЦ.
 Папата
Папата " надълбоко тъжен " от решението " Света София " да стане джамия

" Мислите ми отиват в Истанбул. Мисля за " Света София ", съобщи папата

Българското духовенство показва своето почитание към турските държавни институции. В същото време те приканват за мъдрост и доброжелателност при решение на този значим проблем в името на опазване на положителните междурелигиозни и добросъседски връзки , се споделя в мнението.

Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на солидната постройка от VI век, която в началото е построена като християнски храм, а през днешния ден е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от международното завещание на ЮНЕСКО.

Турция не за първи път заплашва да трансформира " Света София " още веднъж в джамия и натискът за това става все по-силен.

На 29 март 2019 г турският президент разгласи в навечерието на локални избори, че желае да промени " Света София " в джамия.

След като предишния месец стана ясно, че Турция може да трансформира " Света София " още веднъж в джамия- това провокира серия от недоволства.

На 1 юли държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео настоя Турция да не трансформира в джамия някогашната антична базилика.

Същевременно обаче, Ердоган видя офанзива против срещу суверенитета на Турция в рецензиите за " Света София ".

На 2 юли Турският съд отсрочи решението за превръщането на черквата " Света София " в джамия.

След коментарът на Помпео, не закъсня и реакцията на Руската православна черква, която съобщи, че превръщането на " Света София " в Истанбул от музей в джамия е " недопустимо ".

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил съобщи, че опасността, която тегне над " Света София " е опасност за цялата християнска цивилизация.

На 10 юли 2020 година турският президент Ердоган подписа декрет, с който постройката от VI в. се преустройва в джамия, малко след решение на турския съд в тази връзка.

Ердоган посочи, че катедралата ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници на 24 юли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР