Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец

...
Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец
Коментари Харесай

Тази нощ небето се отваря и сбъдва най-съкровените желания

Българската православна черква уважава паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец на 26-ти октомври. Всички познаваме този празник като Димитировден. Смята се, че на този ден се бележи началото на зимата.

Поверието гласи, че в нощта против празника небето се отваря и сбъдва най-съкровените стремежи. През нощта против Димитровден можете да отправите молба към Бога в среднощ. Ако сте правоверен, молбата ще бъде изпълнена. На празника се правят и гадания, които са свързани със стопанството.

Свети Димитър се счита за заповедник на зимните студове и снегове. В легендите се споделя по какъв начин той разтръсквал дългата си бяла брада и започвал да вали сняг.

Смята се, че държанието на домашните животни подсказва каква ще бъде зимата. Дойде ли Димитровден, реколтата към този момент е прибрана и хамбарите са цялостни.

Според друго вярване през нощта против Димитровден овчарите хвърляли сопа в кошарата и в случай че на сутринта овцете лежали до нея, то годината щяла да бъде студена и дълга. На 26-ти октомври означаваме празника на българския строител.

На 26-ти октомври имен ден честват Димитър, Димитрина, Димана, Димчо, Димо, Димка, Митьо, Митко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР