Българската православна църква почита на 2 август по стар стил

...
Българската православна църква почита на 2 август по стар стил
Коментари Харесай

Илинден по стар стил е - пазете се от морето

Българската православна черква уважава на 2 август по остарял жанр паметта на свети оракул Илия - един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог. Илинден е може би единственият празник, който се уважава повече по остарелия жанр, съобщи БГНЕС.
Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Не се върви и на плажа, тъй като морето взема жертви на този ден.
От през днешния ден времето се обръща, стартират да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и по-късно те дърпа във вътрешността. Илинден идва с мъртва хватка на морето, споделят старите риболовци. Затова моряците предизвестяват летовниците да са изключително деликатни.
Тази година още със старта на сезона " мъртвакът " най-неочаквано подрани и пристигна. Оттам-нататък морето рядко утихваше. 
Старите морски вълци се ориентират по гларусите за това дали ще има неспокойствие, или морето ще е умерено. Ако птиците се събират на групи на брега - значи морето се скапва. Ако прелитат умерено над водата и търсят риба - ще е умерено. Хване ли мъртвото неспокойствие, то нормално държи нечетен брой дни - 3, 5, 7, 13.
Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети оракул Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.
На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.
Днес имен ден честват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР