Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния

...
Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния
Коментари Харесай

Почитаме Св. Иван Рилски – небесен покровител на народа

Българската православна черква уважава на 19 октомври паметта на небесния настойник на българския народ - Свети Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, ситуирано в гънките на Осоговската планина към река Струма, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия наследник цар Петър. До 25-годишната си възраст бил овчар. От нежна възраст в душата на Иван почнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България почнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от предпочитание за героизъм, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий " под самия връх Руен. Приел монашеството, само че не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в цялостно усамотение, с молебствия, пост и ограничения. Преподобният Иван Рилски се подвизавал на доста места, до момента в който най-сетне се открил в прелестната Рила планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува към този момент над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога посредством непрестанна молитва, пост и самоограничение, Свети Иван Рилски възпитал у народа крепка религия, нелицемерна обич и вяра. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, с цел да се види със светеца.

Преди успението си Свети Иван Рилски се отделил в пещера, с цел да може преди края на живота си да се отдаде на цялостно съзерцаване и молитва. Единственото, което е останало от светеца е неговият Завет, който повече от 1000 година служи като справочник на монаси, а и на всички вярващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР