Българската православна църква почита днес успението на Св. Йоан Рилски

...
Българската православна църква почита днес успението на Св. Йоан Рилски
Коментари Харесай

Църквата отбелязва успението на Св. Йоан Рилски

Българската православна черква уважава през днешния ден успението на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Това е един от двата дни в годината, в които се отдава респект на отшелника от Рила планина, считан за небесен покровител на българския народ, който още приживе наричали земен ангел и небесен гражданин.

Роден е към 876 година в село Скрино край Дупница. Живял е по времето на княз Борис (852 - 889 г.) и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия наследник - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил овчар.

Отначало св. Йоан постъпил в близкия манастир " Св. Димитрий " под самия връх Руен. Там той развил своите заложби към духовно съзерцаване, получил обучение и придобил познания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, само че не останал за дълго в обителта, а се отдал на живот в цялостна самотност, молебствия, пост и ограничения.Преподобният Йоан Рилски се подвизавал на доста места, до момента в който най-сетне се открил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал Рилския манастир, който съществува към този момент 1000 години. Починал в самотност на към 70-годишна възраст на 18 август 946 година. Погребан бил в притвора на църквата в каменна гробница, непокътната и до през днешния ден.

След неговата гибел учениците му пренесли с почести тленните му остатъци от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са били пренесени в Унгария, само че скоро по-късно още веднъж са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен Първи тържествено пренесъл мощите на свети Йоан Рилски в Търново, където останали съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Днес своя професионален празник празнуват миньорите, които одобряват Свети Йоан Рилски за собствен настойник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР