Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан

...
Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан
Коментари Харесай

Празнуваме Сирни Заговозни, искаме и даваме прошка


Българската православна черква уважава през днешния ден църковния празник Неделя Сиропустна, именуван от народа Сирни Заговезни, Прошка, Сирници, Сирни поклади. Празникът е преносим и се отбелязва в неделята, която е 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.

На Сирни заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за финален път до Великден вкусват млечни артикули и яйца. На трапезата, подредена с очебийно ритуален темперамент, се поставят баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба. На този ден се напомнят Христовите думи: " Ако не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да елементарни съгрешенията ви ". Затова традицията изисква всеки да изиска амнистия от хората към себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или несъзнателно им е предизвикал, както и самичък да потърси в себе си сили да елементарни на тези, които са го наранили. 

В Неделя сиропустна в храмовете в страната християните се събират за вечерна работа, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си желаят един от различен амнистия и взаимно си простят всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.

В българската национална традиция празникът отбелязва

границата сред зимата и пролетта - възраждащата се природа

Сутринта на Сирни Заговезни се възпламеняват огньове на най-високото място в селото или на площада. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, до такава степен ще има изобилие. Запалва се плява и се прескача за здраве. Палят се и се въртят ойлалия (запалено каче с катран), оратници (дърво, разцепено, на което има плява, която се пали) и оруглици ( намазани с катран кош), децата и младежите правят ритуално ликвидиране на нивите, да донесат огромен благодат.
На този ден влюбените момци хвърлят в двора на обичаната " чавги " - запалени стрели от дрян, което съставлява любовно пояснение. От този ден нататък любовните пояснения и сватбите са неразрешени до Великден.

Според националните обичаи вечерта на празника при родителите се събират фамилиите и техните синове, дъщери, внуци, с цел да заговеят с млечни храни. На Сирни заговезни амнистия си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: " Прощавай, мамо, тате.. " Задължителният отговор е: " Господ да прости, простен да си! ", или " Простено да ти е и от Господа, и от мене! "

В християнския смисъл, да простиш,

е да повярваш в прошката от кръста на Голгота,

да изпълниш сърцето си с обич и мир, с цел да посрещнеш Възкръсналия Христос /Великден/. Но даже и в чисто човешко схващане, прошката е знак на достойнство и бездънен вътрешен мир.

Характерно за седмицата след Сирни Заговезни, наричана Тодорова неделя, са кукерските игри, които имат езически генезис. Облечени в страшни маски и колан с чанове, те правят редица обреди за благодат и прогонване на злите сили. Кукерството е езически бит, един от дребното самобитни и непокътнати по нашите земи през вековете.

На трапезата на Сирни Заговезни наложително участват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене или праз, обредна пита (с форма на змия), печени ябълки, бяла халва. Това е последния ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това стартира Великия пост, който е седем седмици.

След празничната софра на Сирни Заговезни, вечерта се прави ритуала Хамкане. На дълъг конец се връзвало яйце или халва. Децата трябвало да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го допират с ръце. Вярвало се, че единствено да го допреш със зъби - цяла година ще се радваш на положително здраве. След ритуала конецът се палел и възрастните гадаели по метода, по който гори, каква ще е годината. Ако имало млади за женене в къщата, а конецът припламне - скоро чакали женитба. Ако гори конецът бързо - доста жито ще има през годината, в случай че конецът тлеел - на неприятно било. Черупките пък хвърляли при кокошките да снасят повече.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР