Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски
Коментари Харесай

19 октомври - почитаме небесния закрилник Свети Йоан Рилски Чудотворец

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен покровител на целия народ. Празникът се свързва с преместването на неговите мощи от Рилския манастир до град Средец.

Великият българки светец, който е и съвременник на царете Борис Първи, Симеон и Петър, е роден в края на 9 век кай Дупница в фамилията на скромни и благочестиви родители. Приема монашеството и воден от влечението си към отшелническия живот, бъдещият светец се озовал в Рила планина, която тогава била дива и непристъпна. Там той се отдал на пост и усърдна молитва.

След гибелта си Свети Йоан се явил на своите възпитаници с молба мощите му да бъдат пренесени от Рилската обител в Средец. Това се случва на 19 октомври 980 година. През годините мощите са местени в Унгария и Велико Търново, с цел да бъдат върнати по време на турското иго назад в Рилската Света обител, където се пазят и до през днешния ден.

На този ден Софийската духовна семинария " Свети Йоан Рилски " празнува 116 години от основаването си. По случай патронния празник в храма, повдигнат в двора на духовната школа, ще бъде отслужена тържествена литургия, управлявана от Мелнишкия свещеник Герасим. 

А архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави божествената света Литургия в храм " Св. Иван Рилски " в Девин в чест на небесния настойник на българския народ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР