Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител
Коментари Харесай

Празнуваме Ивановден

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен оракул, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е именуван от народа.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на напреднала възраст, когато на татко му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната новина, че жена му Елизавета е заченала техния първороден наследник.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея. Свети Йоан е почнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната непорочност, която реализира Йоан Кръстител, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му непорочност и достолепието на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: " Покайте се, тъй като се доближава царството небесно ".

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с които се затваря необятният кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и имениците.

В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за Свети Йоан като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.

Обредната софра включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено " царя " на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка, арапи. С празнично хоро приключва цялостният цикъл на обичая коледуване.

Имен ден честват през днешния ден Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР