Българската православна църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец.

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец.
Коментари Харесай

Днес е Игнажден

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Игнатий Богоносец. В националните показа денят е прочут като Игнажден и се свързва с идните празнични дни.

На този ден Българската православна черква уважава паметта на Свети Игнатий Богоносец. Игнажден е празник, обвързван с доста поверия и ритуали. Какво не би трябвало да вършим на този ден, с цел да не прогоним шанса от вкъщи си, напомня репортерът Еленица Маринова.

От този ден стартират коледните богослужения, изяснява отец Александър Лашков, духовник в столичния храм " Света Троица ":

Според църковното поверие, когато Христос е бил заобиколен от дечица, той е погалил и взел едно от тях в ръце. Това се счита, че е самият Игнатий и поради това е наименуван Богоносец.

Според религиозните вярвания от Игнажден стартират родилните страдания на Богородица. Ето за какво младите и нераждали дами не би трябвало да работят на този ден, с цел да родят по-лесно своите деца.

Който излезе от къщата на празника никога не би трябвало да се прибира с празни ръце. На този ден не трябва да се изнася нищо от вкъщи, с цел да не излезе берекетът. Не се желае и не се дава нищо назаем.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден зависи каква ще бъде идната година. Ако първият посетител е човек с шанс, неговото благополучие ще споходи и дома през цялата година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР