Българската православна църква първо ще избере Сливенски митрополит, а след

...
Българската православна църква първо ще избере Сливенски митрополит, а след
Коментари Харесай

Църквата първо избира Сливенски митрополит, после и патриарх

Българската православна черква първо ще избере Сливенски митрополит, а по-късно и патриарх. Това стана ясно от думите на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е краткотраен наместник-председател на Светия Синод и е претрупан с организирането на погребението на Негово Светейшество.

Дядо Йоан се базира на практиката от вековете. Така се подсигурило, че всяка епархия ще има митрополит преди да се избере патриарх.
Все отново следва Светия Синод да вземе дефинитивно решение дали първо да бъде определен Сливенски митрополит или патриарх, посочи владиката.

Заради избора на епископ на Сливен, една от най-богатите епархии в страната, Синодът промени разпоредбите в крачка и анулира избирането на двамата претенденти, посочени от епархията. В същото време гласът на Сливенския митрополит може да се окаже решителен при избора на нов патриарх и да наклони везните към някой от деветимата владици, които извършват изискванията да оглавят православната черква.

Поканени са всички православни църкви, като към момента няма отговор от съветската. Утре към 9,30 часа идва Вселенският патриарх Вартоломей и ще има повече изясненост, сподели още Варненският митрополит.

Все още няма публично удостоверение дали духовници от Русия ще участват на опелото на патриарх Неофит. Българската православна черква е изпратила съобщение до Руската черква за кончината на Негово Светейшество.

„ Ние сме изпратили писма до всички и Руската черква е известена за кончината на патриарх Неофит. Светият синод реши по този начин и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все отново гибелта на Негово Светейшество визира вселенското православие, посочи той.

И добави: " В момента сме още в развой на уточняване на формалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще пристигна и ще го чакаме на следващия ден. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската черква, на Сръбската черква ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР