Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски. Хиляди

...
Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски. Хиляди
Коментари Харесай

Хиляди поклонници посетиха Рилския манастир за Успение на Свети Иван Рилски

Българската православна черква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски. Хиляди поклонници се събраха в Рилския манастир, с цел да се покланят пред неговите свети мощи и да се помолят за здраве и благоденствие.


Свети Иван Рилски е уважаван като небесен настойник на България и покровител на народа ни пред Бога. Рилският манастир е един от знаците на България и желана туристическа дестинация. Всяка година на тази дата светата обител се изпълва с поклонници от близо и надалеч.

Вярващи освен от България, само че и от чужбина започнаха да се стичат в Светата обител още от ранни зори, с цел да се помолят за здравето на фамилиите си и да се допрян до чудотворните мощи на светеца.

Министърът на районното развиване Николай Нанков посети манастира за празника, като инспектира региона със срутищата по трасето към Рилския манастир.
Николай Нанков - министър на районното развиване и благоустройство: Знаем, против природата мъчно се борим, само че тук сме подхванали нужните дейности и сме планували още от понеделник да стартираме, въпреки и с краткосрочното подсилване на ската, с цел да може да отпушим оптимално бързо и придвижването. Около 40 дни ще трае обрушване и поетапното замрежване.
През целия ден полицейски чиновници контролираха придвижването поради казуса със срутища в региона.

Много поклонници, които посещават Светата обител на празници резервират авансово места, с цел да пренощуват в стаите за туристи в манастирския комплекс.
Отец Макарий: Броят на туристите като цяло е огромен. Но ние на тези празници сме признателни, че посрещаме не туристи, а поклонници и християни, вярващи хора и техният брой в действителност се усилва в такива дни като днешния Успението на Свети Иван Рилски. Ние най-вече би трябвало да се съсредоточим върху духовното измерение на празника, тъй като всичко това което виждате тук като архитектура, като здания - то е издигнато само с плодородното наличие и подпомагане на Свети Иван Рилски, поради който идват хората тук, изключително на днешния ден.
Рилският манастир е желана туристическа дестинация във връзка с поклонническия туризъм. Годишно се посещава от към 800 000 туристи, като с изключение на български жители, тук идват хора от още 160 националности. Рилският манастир е измежду стоте национални туристически обекта под егидата на ЮНЕСКО.
 Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски
Българската православна черква уважава през днешния ден църковния празник Успение - заспиване, на Свети Иван /Йоан/ Рилски, разгласен за небесен настойник на българс...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР