Българската православна църква отбелязва 14 октомври като Ден на Света

...
Българската православна църква отбелязва 14 октомври като Ден на Света
Коментари Харесай

С Петковден идва началото на зимата

Българската православна черква отбелязва 14 октомври като Ден на Света Петка Българска (Петковден).

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се счита за свършек на лятото и есента, а с това и на дейния икономически цикъл. На този ден нормално става заплождането на домашните животни, известно още като овча женитба или мърлене. В християнската митология Света Петка се уважава като настойничка на дамите и техните домашни действия - предене, тъкане, кроене, шиене. В региона на Тракия към Петковден са известни специфични жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша църква, Господева църква, Божи дух и други

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се назовава на Св. Петка. Хлябът и къщата би трябвало да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната софра включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми.

На този ден имен ден честват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Параскева Епиватска (по родното й място), известна в България повече като Параскева или Петка Българска (Търновска) , е източноправославна светица (преподобна), живяла през Х-ХІ век.

Останките ѝ са съхранявани в няколко селища в всякакви страни на Балканите, където е изключително тачена.

Почитана е като основна закрилница на българския народ и страна, настойничка на Молдова и на градовете Търново, Габрово и Троян. В Габрово годишно се организира Празник на духовната музика с присъединяване на църковни хорове от България и чужбина.

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица освен през XIII-XIV в., само че и през идващите епохи. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата страна, както и в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Русия и другаде. На тази светица е наречен храмът в Рупите, повдигнат от Баба ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска участват в българските църкви още от XIII век. Църковният празник в нейна чест (Петковден се празнува на 14 октомври.

Петко е българско мъжко име.То произлиза от "Параскев " или "Параскева " ( "петък ", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка Българска е светицата - патрон на името.

Името се среща в няколко разновидността. Параскева и нейните производни честват или на 14 октомври (Петковден), или на 26 юли. Познатите разновидности са: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева; Петка, Петкан, Петкана; Пеньо, Пенчо, Пенко, Пенка;Петьо.

Името е публикувано в цяла България, само че също и в прилежащите страни - Гърция, Северна Македония, Сърбия, в Словения, в Словакия и други. Макар че като цяло името не е всред най-често срещаните (каквито са Иван, Димитър или Георги), в някои региони има много огромна централизация на Петковци - да вземем за пример в Ботевградския Балкан има селца и махали, където всеки втори мъж се споделя Петко.

В България името е с леко архаично звучене. В предишното е било доста по-разпространено в сравнение с през днешния ден. И въпреки всичко, мъжкото име Петко е доста по-срещано в сравнение с първоизточника и женски вид Петка.

Петко е едно от дребното имена, които са по едно и също време в звателна и умалителна форма. Името си е в звателна форма, което значи, че при послание е неизменно (за разлика примерно от Иван - Иване). Името е и в умалителна или галена форма и също не се трансформира (за разлика от Димитър - Митко).

В българския фолклор има няколко поговорки, свързани с това име:

Петима Петко не чакат.
Барабар Петко с мъжете.
Сърдитко Петко – празна му торбата.
Плаче за нероден Петко.
Благодарение на цифрата пет, което е част от името, съществуват и няколко каламбура:

Пет колиби цяло село. (Петко либи цяло село.)
Пет кошари из гората. (Петко шари из гората.)
Пет комина. (Петко мина.)

В България има две села Петково (в Смолянско и Софийско), две села Петковци (в Габровско и Великотърновско), село Капитан Петко и две Света Петка (едното във Велинградско, другото през днешния ден в Гърция).

Героят на Даниел Дефо от романа "Робинзон Крузо " се споделя Friday (петък, поради деня, в който Робинзон го спасява) и е преведен като "Петкан ". Така е и с героя на френския публицист Мишел Турние - Vendredi (също петък), в "Петкан или Чистилището на Пасифика " и акомодацията за деца "Петкан или Дивият живот ". В сръбските преводи героят се споделя Петко.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР