Българската православна църква чества празника Въведение Богородично. 21 ноември се

...
Българската православна църква чества празника Въведение Богородично. 21 ноември се
Коментари Харесай

Красив християнски празник е!

 Българската православна черква празнува празника Въведение Богородично. 21 ноември се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Посланието на празника е децата от дребни да се срещнат с православната религия и да бъдат научени да посещават църковните богослужения.

На този празник християните възпоменават въвеждането на тригодишната Мария - бъдещата Божия майка, в Ерусалимския храм. Праведните ѝ родители Йоаким и Анна изпълнили обета си да посветят щерка си в работа на Бога.

Поставена на първото ходило дребната Мария сама изкачила 15-те стъпала до входа на храма. От този ден дребното момиче към този момент имало различен дом, в който да чете и написа, да приготвя душата си за великата задача, която й била отредена.

Първосвещениците и чиновниците в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за фамилията на Божията майка и по тази причина се уважава от православната черква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става знак на въвеждането на младежа в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и брачният партньор й - праведният Йосиф.

На този ден църквата приканва фамилиите да изпълнят родителския си дълг като заведат децата си в храма и им покажат пътя към богопознанието.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата последваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е изсъхнало, а плодородието - едва. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

В този ден от Коледните пости е позволено да се яде риба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР