Българската православна църква чества един от дванайсетте големи християнски празника

...
Българската православна църква чества един от дванайсетте големи християнски празника
Коментари Харесай

Днес християните празнуват Кръстовден

Българската православна черква празнува един от дванайсетте огромни християнски празника - Въздвижение на Светия кръст Господен. По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост, а богомолците се покланят пред Светия кръст, който се изнася в средата на храмовете.

Според църковното поверие майката император Константин Велики св. Елена се отправила към Светите места в Палестина, с цел да потърси гроба на Спасителя. Немерени били пещерата, както и трите кръста. Чрез допиране с един от тях неотдавна умрял човек възкръснал, с което се схванало кой от тях е Христовият кръст. Частица от него Елена изпратила на сина си в Константинопол.

След време над пещерата на Гроба Господен бил издигнат храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен на 14-и септември 335 година. За да може събралата се хилядна навалица да види Светия кръст, епископът го повдигнал над главите на поклонниците. От там произлиза и името на празника. - Въздвижение на Светия кръст.

Кръстовден е един от четирите дни в годината, в който се прави поклонение на Кръста Господен. В храмовете и в домовете на миряните се прави водосвет за благословение, а в националните вярвания празникът се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури и гроздобера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР