Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света

...
Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света
Коментари Харесай

Почитаме майката на Дева Мария Св. Анна - покровителка на майчинството

Българската православна черква празнува през днешния ден църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се празнува и като празник на майчинството.


В православния календар този празник е тясно обвързван с празника на Рождеството на Пресвета Богородица. На него се уважава зачатието на Света Анна - майката на Богородица. Това е денят, в който Света Анна е заченала Пресвета Богородица, която е дала на човечеството Иисус Христос.

Света Анна се счита за настойничка на брака, на фамилията и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами. Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и доста тъгували. Макар и към този момент престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкоз откровени, горещи и всеотдайни, че той извършил молбата им.

при Анна се явил Архангел Гавраил и й разкрил, че ще роди преблагословена щерка, посредством която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи избавление. След девет месеца - на 8 септември, фамилията било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария, бъдещата майка на Иисус.

Имен ден през днешния ден честват производните имена на Анна, Яна, Янко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР