Българската православна църква (БПЦ) знае кой е каноничният представител на

...
Българската православна църква (БПЦ) знае кой е каноничният представител на
Коментари Харесай

До 5 ноември Светият синод взима решение за разкола в Православието

Българската православна черква (БПЦ) знае кой е каноничният представител на Украинската черква и постоянно го е подкрепяла . Решението ни е обвързвано с това да се сформира комисия, да се прегледа деликатно всичко и да се излезе с едно рационално и умерено решение , което да бъде позиция на Светия синод. До 5 ноември би трябвало да има съвещание.

Това разгласи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по отношение на разрива сред Вселенската патриаршия и Руската православна черква в " Украинския проблем ".

Коментарът си той направи, след присъединяване в свещенодействие и празничен водосвет дружно с Негово Светейшество българския патриарх Неофит на обновеното общежитие на Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ".

На въпрос каква е позицията на Българската православна черква за разрива сред Московската и Вселенската патриаршия , патриарх Неофит съобщи, че въпросът занапред ще бъде прегледан .

Митрополит Йоан изясни, че в тези комплицирани и деликатни връзки е доста тъжно да се стига дотук, тъй като всички давали своите причини в уеб страниците и медиите .

" Ние преживяхме ерес и би трябвало да се държим доста постоянни в поуките, които са значими и нужни, с цел да не се стига до ерес и разцепление в църквата ", прикани той.

 БПЦ отхвърли предлагането за привикване на събор за украинската черква
БПЦ отхвърли предлагането за привикване на събор за украинската черква

Атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил среща с Вартоломей

Йоан изясни и че въпреки в Светия синод да могат да имат разнообразни отзиви, излизат с едно съответно решение.

" Нека да се събере Светият синод, да си реши въпросите и ще бъде оповестено решението ", уточни митрополит Йоан.

 Русия спря финансирането на манастирите в Атон
Русия спря финансирането на манастирите в Атон

От РПЦ приканиха миряните да не се причастяват в храмове на Вселенската патриаршия

Припомняме, на 15 октомври на изнесено съвещание в Минск Синодът на Руската православна черква реши напълно да прекъсне връзките си с Вселенската патриаршия. Мотивът - решението на Константинопол да върне независимостта на Украинската православна черква от Московската патриаршия.

На 11 октомври Константинопол сне анатемата от Филарет - главата на Украинската православна черква, водена от Киевската патриаршия - и разгласи, че тя би трябвало да се сплоти с УПЦ, която до момента оставаше на послушание на Москва. На същата дата беше анулиран и документ от 17 век, с който съгласно Москва Вселенската патриаршия е предала на съветската черква територията на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР