Българската полиция се справя много добре с мигрантския натиск, но

...
Българската полиция се справя много добре с мигрантския натиск, но
Коментари Харесай

Демерджиев пред депутатите: Мигрантският поток ще се увеличава

Българската полиция се оправя доста добре с мигрантския напън, само че границата не е добре механически обезпечена. Това стана ясно при чуването на вътрешния министър Иван Демерджиев в Народното събрание. Изслушването беше поискано от БСП по мотив на трагичния случай на българо-турската граница, при който почина граничен служител на реда. 

" Аз имах тежката задача да се срещна с родителите на починалия наш чиновник и в случай че те бяха поискали оставката ми, през днешния ден щях да съм я подал. За мен е чест фактът, че те желаеха той да бъде заровен с парадна униформа ", сподели Демерджиев и дефинира случая като " една голяма покруса ". 

Мигрантският напън тази година е в пъти по-висок, регистрира министър Демерджиев, а предотвратените опити за навлизане на границата през тази година до 9 ноември 2022 година са на 143 477 лица. За цялата 2021 година те са 40 хиляди. " При целия този голям напън българската полиция се оправя доста добре с него, само че, за жалост, нашите гранични служители на реда пазят с телата и заплащат с телата си цената на това, че границата не е добре механически обезпечена ", сподели министърът за вътрешните работи.

По думите на Демерджиев, тенденцията е да се върви към увеличение на мигрантския поток. Той уточни и проблемите, и нужните ограничения, които би трябвало да се подхващат по границата.

Като един от проблемите вътрешният министър посочи понижения щат на " Гранична полиция " - за последните 10 години с към 1300 индивида. По думите му, това води до ексклузивен труд от други структури на Министерство на вътрешните работи и включване на военнослужещи в защитата на границата. " Но тези хора, които идват, не познават проблемите на границата както граничните служители на реда, не познават региона, употребяват други тактики, подготвени са по различен метод. Много по-рано в годините е трябвало да бъде оценен този проблем и да бъде запълнен щатът на " Гранична полиция ". Предложено увеличение на щата на " Гранична полиция " с 1260 души ", добави той и настоя да бъде обезпечена гранична полиция с нужния щат, като се отпусне нужния запас от Народното събрание.

Демерджиев означи и неналичието на коли, които да обслужват 30-километровата зона на отговорност.  " Стартирахме публични поръчки за това, само че и част от сегашните коли са в тежко положение. Необходими са високопроходими коли, а не такива с 300 коня мотор, подобаващи за пътища, тъй като моторите им не устоят повече от 25 000 км. Пътищата в пограничната зона е в извънредно положение, по тази причина насочихме сили да създадем работилница в Елхово, която да ремонтира колите, които се чупят всекидневно ", изясни министърът.

Предприет е и засилен ремонт на пътищата, като към този момент са ремонтирани 43 км към границата край Резово, 11 км към Малко Търново и 6 км към Елхово. На територията на Средец и Свиленград също се правят поправки, уточни още Иван Демерджиев.

" След трагичния случай в Бургас организирахме над 200 полицейски акции, формирани са над 100 производства единствено там в района. Ние разклатихме мрежата на този незаконен трафик в България извънредно съществено ", уточни Демерджиев. Според него обаче би трябвало да се предложи законодателно решение посредством повишение на наказванията за този род деяния. " При над 3000 производства за трафик, малко над 100 от тях има ефикасни присъди ", регистрира министър Демерджиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР