Българската петролна и газова асоциация напусна КРИБ с мотива, че

...
Българската петролна и газова асоциация напусна КРИБ с мотива, че
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев отговори на Златев: Винаги сме срещу кражбите на акцизи и ДДС от държавата!

Българската петролна и газова асоциация напусна КРИБ с претекста, че най-голямата работодателска организация в страната не я е уведомила, че поддържа решението на държавното управление за отсрочване за период от 6 месеца на Закона за административното контролиране на икономическите действия. По този мотив потърсихме мнението на ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев. Ето по какъв начин господин Домусчиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов от Агенция "Блиц ".

- Г-н Домусчиев, по какъв начин ще коментирате излизането на Българската петролна и газова асоциация от КРИБ?

- Това не е овакантяване, а отвод за разговор със заинтригувани страни, каквито са Минно-геоложката, строителна камара, металурзите, голям брой браншови организации и компании, които щяха да бъдат ощетени, в случай че този закон бе влезнал в действие още в този момент. Позицията на КРИБ за отсрочване с 6 месеца на влизането в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, е на Управителния съвет и отразява в цялостна степен мнението на организацията.

По този метод КРИБ отбрани своите членове. Днес дружно с изпълнителния шеф на КРИБ получихме доста позвънявания и приветствени писма от компании и организации за това, че сме ги защитили от този закон. Това по себе си приказва, че ние с сътрудниците от УС сме си свършили работата.

- Как ще отговорите на обвиняванията на БПГА, че с отлагането на Закона за административното контролиране на икономическите действия, ще стимулирате сивата стопанска система в бранша с горива?

- Смятам, че както аз, по този начин и КРИБ постоянно сме упорствали за взимане на строги ограничения във връзка с подкрепяне на битката със сивата стопанска система, и то освен в този бранш, който касае горивата. Въпросът е, че ние не можем със закони да ощетяваме по едно и също време с това и читавия и здрав бизнес. А тук приказваме за доста съществени браншове, които образуват забележителен % от брутния вътрешен артикул на страната.

Това че някой не е доизпипал закона и не е взел поради бележките от страна на нашите браншови организации, е проблем, който никога не би трябвало да се трансферира на организацията. Аз мисля, че в границите на дни могат да се вземат поради настояванията на Строителната камара и на металурзите, с цел да могат измененията в закона да се осъществят в шестмесечния период. По същия метод, по който това бе направено и за земеделците по искане на КРИБ. Тогава по време на разискванията в залата участва и Валентин Златев, който пое ангажимент тези ремонти да касаят всички наранени. Законът за административното контролиране на икономическите действия би трябвало да се преведе във тип, тъй че да устройва отбраната на правата на секторите в българския бизнес.

- Защо тогава от БПГА упорстват, че поддръжката, която оказа КРИБ на кабинета във връзка с отсрочване на този закон, ще насърчи контрабандата на горива?

- Вижте, тази организация се управлява от Валентин Златев. С сходни приказки бе прокаран и признат този закон. С нашето гледище за краткотрайно отсрочване на закона не се предизвиква контрабандата, а задачата е таман противоположното. Всички виждаме по какъв начин се е свил сивият бранш през предходната година. Вижте какъв брой са се нараснали приходите от събран данък и Данък добавена стойност в бюджета. Подобни офанзиви са неуместни и целят евтина агитация.

- Директна офанзива към кабинета ли е позицията на Петролната асоциация, в случай, че държавното управление направи по този начин, че цените на горивата да бъдат свалени в края на предходната година?

- Аз не мога да кажа дали обвиняванията са директни или не, само че при всички положения са обвинявания. Зад тези обвинявания е ясно кой господин стои! Явно неговият интерес от приемането на този закон е значителен! - Каква ще е новата 2019 година във финансов проект? - Ръст на стопанската система, както и на износа ще има. Годината ще е напрегната!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР