Българската петролна и газова асоциация изпрати писмо до Европейската комисия,

...
Българската петролна и газова асоциация изпрати писмо до Европейската комисия,
Коментари Харесай

Малоумно! Доставна цена в касов бон!

Българската петролна и газова асоциация изпрати писмо до Европейската комисия, в което членовете й се опълчват на новите условия за касови бележки въведени от държавното управление. Притеснява ги изписването на по този начин наречената покупна стойност или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя. Андрей Делчев, изпълнителен шеф на БПГА изясни претекстовете на писмото. Първо условията на Наредба 18 вкарват характерни условия единствено за сектора с търговията с горива. Тези условия опонират на Европейското законодателство, на съществени текстове на Споразумението на действие на Европейски Съюз. Другата причина е, че за жал ние не успяхме да намерим метод да разясняваме този факт с българските органи, които имат отношение към тематиката, особено министъра на финансите и министър-председателя, сподели Делчев.

Доставната цена не е облага и в този смисъл тя не дава информация на крайните клиенти, разясняват специалисти. Между доставната цена и крайната цена за клиентите, поставена на таблата и колонките, стоят куп други разноски - за поддръжка на обекта, заплати, осигуровки, режийни, превоз, предпазване и така нататък Публикуването на доставна цена дава информация само на конкуренциите, а това би нарушило разпоредбите на пазарната стопанска система и би довело до равнене на цените на пазара, нещо, което не би се харесало на Комисия за защита на конкуренцията. Още повече, че няма по какъв начин на касовата записка да се напише с акуратност доставната цена. Всяка партида гориво е с друга, когато няколко партиди се смесят в резервоарите, коя е доставната цена? Още повече, че доста от фирмите внасят, а фактурата идва да вземем за пример в края на месеца - тогава коя цена да сложат?

Какво да вършат непознати компании, които внасят от майките си, при тях доставната цена би изглеждала по-ниска, тъй като да вземем за пример не са регистрирани разноските за относително дълъг превоз. Ще излезе, че си калкулират големи облаги, а това де факто не е по този начин.

Решението е взето прекомерно преждевременно, изясни Делчев. То е от началото на тази година и го коментирахме неведнъж на по-ниски равнища - с сътрудниците от Национална агенция за приходите да вземем за пример, сподели Делчев. Но не сме го разисквали на равнище, на което се взимат политическите решения във връзка с наредбата - министър-председател, министър на финансите... До в този момент не успяхме да се срещнем, с цел да изложим нашите причини. Разбира се писали сме доста писма и на тях не сме получили отговор. Тоест невъзможността да проведем този разговор тревожи компаниите в сектора, тъй като той съществено поврежда конкуренцията. Този текст съществено поврежда конкуренцията и също така съществено заплашва комерсиалната загадка, изясни Делчев.

На пръв взор наподобява по този начин: колкото повече бистрота на пазара, толкоз по-добре за конкуренцията. Но в действителност не е по този начин. Тогава, когато цените, по които купувате на едро от производител са ясни и за всеки от останалите ви съперници на пазара, тогава могат да се вършат съглашения, ценови съглашения, които Европейското законодателство осъжда. Всъщност обнародването на настоящи цени е нещо, което е неразрешено и от Българското законодателство, по особено от Комисия за защита на конкуренцията със особено свое решение още 2012 година, по този начин и от въпросния член 101 от Споразумението за действие на Европейски Съюз, което е главното, което пази конкуренцията. Цени могат да се разясняват само, в случай че те имат исторически темперамент или в случай че те дават систематизирана визия за пазара. Тоест аз мога да разясня вчерашните цени на горивата, само че не мога да разменям информация за днешните си цени или за упованията си за утрешните цени с съперниците си. В миг, в който го върша, нарушавам пазара, предизвести Делчев. Освен това давам прекомерно изкривена визия на потребителите си. Идеята, че ще сложа на бензиностанцията си цените по-които съм купил горивото си на едро, това напълно не значи, че това ще даде визия на моите клиенти на действителното съответствие на това, което аз съм купил /цената на едро/ и това, по което продавам на крайния консуматор, т.е. ще даде визия за облагата. Популистката схващане, че сега, в който обнародваме тези цени, всички ще схванат какъв брой доста или малко или приблизително търговците на горива не е вярна. Защото от момента на покупка на горивата на едро до крайния консуматор има една дълга верига от действия, които също костват пари, първо и второ, тъй като във всеки един миг в резервоарите на бензиностанциите има разнообразни партиди горива, които доста постоянно са доставени на разнообразни цени. Сега имаме относително дълъг интервал на ценови застой, тъй че горивата идват на една и съща цена, само че тогава когато се движат динамично, през днешния ден в резервоара наливате партида с една цена, на следващия ден наливате партида с втора цена. Няма по какъв начин да извършите този микс от цените, тъй че във всеки един миг вие да сте точни счетоводно и финансово по отношение на клиентите си, по отношение на своите притежатели, по отношение на финансовата система на страната. Тоест тази мярка съгласно нас е неточна, не дава условия резултат и също така и по-важно, опонира на Европейското законодателство.

Според нас сега ползите на потребителите са предпазени, тъй като обстановката на пазара на горива е доста конкурентна. Това е неведнъж установено от Комисия за защита на конкуренцията, разяснява Делчев.

Това, което чакаме е да бъдат анулирани тези текстове, които особено изискват изтъкване на покупната цена от търговците с горива. Веднъж срокът беше отсрочен. Беше отсрочен до 1 октомври тази година, само че обстоятелството на отлагането не взема решение коренно въпроса. Радикалното решение е тези текстове да отпаднат или да се търсят други благоприятни условия цените да бъдат оповестявани, сподели още Делчев.

Иначе единственото, което ни остава, е да нападаме тези текстове на Наредбата по правосъден ред пред Върховния административен съд, приключи Делчев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР