Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоява за отмяна на

...
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоява за отмяна на
Коментари Харесай

Петролната и газова асоциация иска отмяна на абсурдната наредба за касовите апарати

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) упорства за анулация на Наредба № Н-18 за касовите апарати.

В прессъобщение от асоциацията пишат, че неведнъж са изразявали терзанията си по отношение на влизането в действие на наредбата за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин.

Според БПГА новата разпоредба слага търговците в неуместна обстановка - те се притесняват както от това, че няма да могат да действат обикновено, по този начин и че текстовете основават риск пред бъдещи вложения на членовете на асоциацията.

" Изправени сме пред избора да не спазим една или друга наредба, което ни слага в неуместна обстановка ", пишат от БПГА.
 БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес
БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

Бизнесът упорства за отсрочване на Наредбата за касови апарати

Преди да изложат терзанията си от асоциацията акцентират, че постоянно са подкрепяли напъните на държавното управление за битка със сивия бранш в търговията с течни горива и за повишение на прозрачността на пазара.

На първо място БПГА акцентира кардиналното си противоречие с наредба от наредбата, която изисква като наложителен атрибут в касовата записка да бъде посочена " покупна цена на горивото без данък и Данък добавена стойност ".

Публичното обявяване на сензитивна за конкуренцията информация, каквато е доставната цена на горивата, би могло да докара до попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията , показват от асоциацията.

По-нататък БПГА се афишира против въвеждането на условие за спомагателна ценова информация единствено и само във връзка с горивата , което е казус за българската нормативна процедура и което нарушава правилото на равнопоставеност на субектите, участващи в комерсиалния оборот. Това също по този начин представлявало самобитна диксриминация на съответен стопански бранш. " Според нас на търговците на горива не би следвало да се вменяват отговорности, каквито нямат търговци на други артикули, към които също има огромен публичен интерес ", безапелационни са от асоциацията.
 Раздорите сред финансовото министерство и бизнеса за касовите апарати не стихват
Раздорите сред финансовото министерство и бизнеса за касовите апарати не стихват

Спорните измененията в наредбата остават

Трето, посочването на покупната и продажната цена би могло да докара до неправилни изводи и спекулативни изказвания , че разликата сред двете стойности съставлява облага за търговеца на горива на дребно, без да се вземат поради многочислените належащо присъщи разноски на търговците.

БПГА откриват и несъгласие сред наредбите на Наредба № Н-18 и условия на Закона за отбрана на потребителите. " Той планува обвързване на търговците да показват на потребителите " по явен и понятен метод " информация по отношение на " крайната цена на стоките или услугите с включени всички налози и такси ", т.е. законодателството за отбрана на потребителите задължава търговеца да показва крайната продажна цена с Данък добавена стойност и данък, тъй че да не няма опция за прибавяне към към този момент оповестената цена на " скрити " детайли, като да вземем за пример административни такси ", написа още в прессъобщението.
 Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати
Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на периодите за новата разпоредба към момента не е ясно дали ще има
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР