Българската педиатрична асоциация настоява да се увеличат парите за детско

...
Българската педиатрична асоциация настоява да се увеличат парите за детско
Коментари Харесай

Педиатри настояват за повече пари за детско здравеопазване

Българската педиатрична асоциация упорства да се усилят парите за детско опазване на здравето със 100 милиона лв.. Според социологическо изследване на асоциацията, единствено на месец родителите на деца до 6-годишна възраст харчат сред 80 и 100 лв. за здравни грижи. Предложението е част от тези средства да бъдат обезпечени от страната.

От Българската педиатрична асоциация желаят в новия рамков контракт с касата парите за детско опазване на здравето да се усилят.
Проф. Владимир Пилософ - ръководител на Българската педиатрична асоциация: От 4 милиарда от Националната здравна каса, сред 11 и 13% отиват за детско опазване на здравето. Това са, да кажем, към 500 милиона лв.. 30,08 Това, което се харчи, се изразходва в лечебните заведения, в доболничната помощ. Не може страната да не може да отдели, да кажем, още 100 милиона за децата.
Павлина Иванова от Русе е майка на две деца. Казва, че когато са били в детската градина, не минавало месец без да се разболеят.
Павлина Иванова: Когато вирусните инфекции станат по-сериозни, като отиват на бронхит или някакво друго заболяване, сумите са към 100-150 лв. за двамата за всички нужни медикаменти от затрудненията при вирусите.
Синът на Теодора и Владимир Дандарови е единствено на 2 месеца. Не е боледувал до момента, само че се постанова да купуват капки и козметика за бебето.

И двете фамилии считат, че страната би трябвало да отдели повече пари за здравето на децата, тъй като те боледуват доста по-често и за тях са нужни 4 пъти повече средства за здравни услуги, в сравнение с за по-големите.
Доц. доктор Свилен Досев - педиатър: Ако се включи всичко - антибиотично лекуване, симптоматично, имуностимулиращи, може да надвиши и повече.
Педиатрите се надяват един ден и в България като в други страни медикаментите, предписани за домашно лекуването, да са безвъзмездни или най-малко отчасти финансирани от здравната каса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР