Българската патриаршия ще продължи да бъде посредник в отношенията между

...
Българската патриаршия ще продължи да бъде посредник в отношенията между
Коментари Харесай

Българската патриаршия остава посредник в отношенията между македонската и останалите поместни православни църкви

Българската патриаршия ще продължи да бъде медиатор в връзките сред македонската и останалите поместни православни църкви. Това стана ясно от синодалното обръщение, прочетено пред миряните в патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ по случай отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. 
Негово светейшество патриарх Неофит взе молитвено присъединяване в тържествената архиерейска литургия, на която участваха и представители на съветската и румънската православна черква. В прочетеното от амвона синодално обръщение се загатва и отводът на Българската черква да означи взаимно с Македония бележитата годишнина. Български духовници не участваха на тържествата в Охрид, които се състояха на 28 май:
" Бяха отправени незаслужени упреци, които донесоха ненужна мъка в цялата ни черква ".
" Нашата черква пое върху себе си бремето на посредничеството за споразумяване статута на Македонската православна черква, само че това желание не може да нарушава вековните църковни правила ", допълват синодалните митрополити:
" Ние сме подготвени през днешния ден да сторим всичко, което е в единодушие със свещените догми на Ссветата черква, с цел да помогнем нашите православни братя в днешна Македония, съгласно експлицитната и ясно изразена воля и на останалите приятелски православни църкви ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР