Българската оранжерийна продукция почти е изчезнала от пазара и цените

...
Българската оранжерийна продукция почти е изчезнала от пазара и цените
Коментари Харесай

Българската оранжерийна продукция почти е изчезнала от пазара

Българската оранжерийна продукция съвсем е изчезнала от пазара и цените още веднъж са се устремили към миналогодишните стойности. След като няколко седмици подред краставиците и доматите родно произвеждане непрестанно поскъпваха, през последните дни техните цени на едро са още веднъж както през зимата на 2022 г.

Цените на създадените в български оранжерии краставици единствено за последните дни се подвигнаха с още 6,7% и на едро по зеленчуковите тържища към този момент са 3,96 лева, а в магазините стигат и 5 лева килото. Дори вносните, които в последно време са най-често от Турция и Албания, не са кой знае какъв брой по-евтини. На едро са поскъпнали от 3,12 на 3,31 лева за кг и в магазините те също постоянно се продават за над 4,50 лева.

Същото е ситуацията и с доматите с тази разлика, че сега вносните са малко по-скъпи от българските. По магазините е необичайност да се намерят каквито и да било домати по-евтини от 3,50 лева даже в огромните търговски вериги. Проблемът е, че родната продукция е в пъти по-малко, оплакват се търговци.

Българските оранжерии на процедура стоят в същото състояние като предходната зима и работят с незначителна част от потенциала си. Най-често се употребяват по към 15-20% от площите, като доста производители избират да отглеждат спанак, пипер, разнообразни типове салати или ягоди, сподели Теодора Кръстева - изпълнителен шеф на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Проблемът е, че за краставиците и доматите би трябвало да се поддържа непрекъсната денонощна температура, а природният газ към момента е безценен. Най-вероятно захлаждането ще усили проблемите.

Освен това топлото време тази зима е довело до прекомерно мощно размножаване на разнообразни вредители. “Доскоро нямаше нито една седмица с минусови температури, тъй че вредителите да измрат. Размножиха се, излизат през проветрителите и би трябвало да църкам два и три пъти повече, с цел да измрат. А в естествени зими е задоволително да има най-малко 6-7 дни с минусови температури, с цел да се отървем от тях досега, в който слагаме новия разсад ”, сподели Марин Иванов от Първомай. Неговата оранжерия е една от най-големите в района, само че в този момент е понижила с 80% производството на домати и краставици.

Цитрусовите и екзотичните плодове също нарастват извънредно за това време от годината. Въпреки че през последната седмица цените им на едро леко отстъпиха, те в действителност са с 15-20% по-високи, в сравнение с през лятото и есента на м.г. Бананите да вземем за пример са трайно над 3 лв. килото по цени на едро, без значение че цените за транспорт по море паднаха фрапантно през последните седмици. Портокалите скоро ще станат 2 лв. по цени на едро, а мандарините към този момент костват даже повече.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР