Българската общност в Унгария не само е запазила своята идентичност,

...
Българската общност в Унгария не само е запазила своята идентичност,
Коментари Харесай

Президентът се срещна с представители на българската общност в Унгария

Българската общественост в Унгария освен е запазила своята еднаквост, само че и интензивно взе участие в живота на Унгария. Българите тук са живата връзка сред двете страни. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с представители на българската общественост в Будапеща. Държавният глава е на публично посещаване в Унгария, по покана на своя сътрудник Янош Адер.


Българите в Унгария са към 6500. По-голямата част от тях живеят в столицата Будапеща. Нашите сънародници тук са със статут на едно от 13-те публично приети национални малцинства в Унгария. Имат собствен представител в унгарския парламент, който е със консултативен глас по въпроси, засягащи ползите на българската общественост. С общо гласоподаване са избрали този човек да е Симеон Варга.
Симеон Варга: Това е доста значимо - че нямаме проблеми с църквата, с учебното заведение ни, културния дом. Защото сме задружни българи, както постоянно сме били. И работим за нашето бъдеще.
През XIX в. българи се заселват край Будапеща и бързо си печелят името на отлични градинари. Име, което се пази и до през днешния ден.
Алекси Антонов: С коне около Дунава са въртяли един български шкаф или " българското колело ", с което са поливали зеленчуците и с това са станали самостоятелни от времето. Българите постоянно са могли да създават зеленчуци.
Първото сдружение на българите в Унгария, учредено през 1914 година е най-старото българско съдружие в Европа. Президентът Румен Радев ги поздрави, че има с какво да се похвалят и повече от 100 години градят една дребна България.
Румен Радев: Вие сте съумели и да се запазите като еднаквост, да останете сплотени, и да пазите нашите дух, обичаи, просвета, език.
През 1916 година в Унгария е учредена Българската църковна общественост, а през 1931 година, с подаяние на българи в Будапеща, е издигната българската православна черква " Св. Св. Кирил и Методий ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР