Българската общност в Будапеща е една от най-малките зад граница,

...
Българската общност в Будапеща е една от най-малките зад граница,
Коментари Харесай

Българите в Унгария с републиканско самоуправление и църковна община

Българската общественост в Будапеща е една от най-малките зад граница, само че е мощно сплотена и употребява редица привилегии. За културния и публичен живот на българите унгарската страната отпуска над един милион лв. годишно.

13 са публично приетите малцинства в Унгария. Българското е едно от тях. Според данните от последното броене общността ни е от над 6500 души.
Симеон Варга, покровител на българската общественост в унгарския парламент: Финансирането на малцинствата три пъти се усилва. Това значи, че 11 милиарда форинта получават 13-те малцинства за подръжка на културата на обществата.
Данчо Мусев е ръководител на Българското републиканско самоуправление. Това е органът, който управлява живота и активността на българите.По време на кметските избори в Унгария се гласуваи за нови ръководители на българското самоуправление.
Данчо Мусев, предс. На Българското републиканско самоуправление в Унгария
Това е като българския дребен парламент, с пълномощия. Уникална е структурата. Няма такава в Европейския съюз. Нашият бюджет е залегнал в бюджета на Република Унгария. Самоуправлението има право да учредява просветителни, културни институции.

Театър, културен дом, българска детска градина и учебно заведение, са част от институциите, за които самоуправлението се грижи.
Данчо Мусев, предс. На Българското републиканско самоуправление в Унгария: Българското наличие към този момент 100 години е на доста високо равнище в Унгария и градим една дребна България.
В Будапеща се намира и Българската църковна община, основана през 1916 година. Част от нея ецърквата „ Св. Св. Кирил и Методий ”. Унгарски архитекти я проектират в напълно български жанр.
архим. Атанасий, ръководител на Българската църковна община в Будапеща: Може доста да наподоби на църквата в Бачковския манастир, част от Св. Александър Невски. Тя е била доста величествена. Славила се е със своите витражи.
В момента общността събира средства за възобновяване на витражите и изографисването на храма, които са претърпели провали през Втората Световна война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР