Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни

...
Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни
Коментари Харесай

Българи във Виена се включват в петиция за полети до Пловдив

Българската общественост в Австрия се разгласи за откриването на директни полети от Виена до Пловдив. Това стана ясно по време на среща с наши сънародници, извършена във Виена. На нея участваха изпълнителният шеф на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развиване на Летище Пловдив и доктор Емилиян Абаджиев - консултант в работа по комерсиалните и икономическите въпроси на Посолството на Бъргария във Виена. Срещата се организира с поддръжката на изключителния ни и пълномощен дипломат в Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова. 
Пред присъстващите беше показана в резюме концепцията и отговорено на техните въпроси. Хората се сплотиха към петиция и показаха подготвеност за поддръжка, с цел да стане допустимо разкриването на авиолиния, която да свърже интернационалните летища Виена и Пловдив. 
Прочетете още
„ Успехът на директна авиолиния сред двата града е сигурен. От една страна потребност от нея има българската общественост, която живее в Австрия. От друга страна това е бързият метод за привличане на повече туристи от разнообразни точки на Европа и света, тъй като летище Виена едно от най-популярните и комфортни за прехвърляне в Европа “, разяснява изпълнителният шеф на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

По време на срещата той посочи, че в региона на Пловдив има съществени австрийски вложители. Техните ръководители, специалисти и чиновници също пътуват интензивно сред двете страни и за тях това би била комфортна директна връзка. Друг плюс е, че по този метод районът отваря врата за нови вложители, които по-лесно биха достъпвали Южен централен регион, който обгръща териториите на областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, с общо 57 общини. 

„ Развитието на туризма има все по-голямо значение за развиването на стопанската система и заетостта в региона. Полети до Пловдив могат да подсигуряват нощуване на туристите в града и посещаване на спа курорти в района “, разяснява още Дойчин Ангелов. 
„ Привлекателни са и Родопите, където Чепеларе и Пампорово оферират с изключение на зимен и доста благоприятни условия за летен туризъм. Туристите биха пристигнали при нас, в случай че има директни целогодишни полети до Пловдив и всички кметове би трябвало да работим в тази тенденция дружно “, разяснява кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развиване на Летище Пловдив. 

По време на срещата хората показаха подготвеност да се включат в петиция за директни полети от Виена до Пловдив. Те акцентираха, че с авиолиния до Летище Пловдив пътуванията им ще бъдат по-лесни и по-удобни, като им икономисват време и старания, които биха били нужни при прекачване на други летища или пътешестване до различен град. Срещата в Австрия е по сходство на тези в Испания, при които се разясняват опциите за полети от испанския град Малага до Пловдив. 

Преговорите за авиолиния до там са в доста напреднал стадий. В момента седмично се извършват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две разнообразни самолетни компании. Самолетите са цялостни съвсем на 100% и в двете направления. Благодарение на напъните на Фонда за развиване на Летище Пловдив съществува и постоянната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита постоянна авиолиния и до втория по величина британски град Бирмингам. 

В момента във Фонда членуват към този момент 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни сдружения – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, Сдружение с нестопанска цел Фонд Феникс. Възможностите за поддръжка на нови авиолинии изследват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Норвегия и Кипър. 
„ Потенциалът за увеличение на вероятните дестинации би бил доста по-голям, в случай че към Фонда се причислят останалите 46 общини от Южен централен регион, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори и транспортен бизнес. За задачата и всички останали дейни компании е належащо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще усъвършенства и тяхната икономическа активност “, добави Дойчин Ангелов. 

Петицията за директни полети от Виена до Пловдив може да подкрепите тук: 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР