Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на

...
Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на
Коментари Харесай

Българите от Болградския регион настояват за особен статут

Българската общественост упорства Болградският район да получи необикновен статут на български район.

Повод за тяхното искане е водената в Украйна административно-териториална промяна, която ще сътвори четири пъти по-големи от актуалните териториални единици . Има действителна заплаха от разпускане на Болградския район, чието население е най-вече от български генезис. Това заплашва компактността на българската общественост и може да лиши хиляди деца с български генезис от проучване на майчиния им език .

Това стана ясно по време на разискване на проблемите на българската общественост в Украйна, разисквани на съвещание на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова.

Тревожните сигнали за заплахите пред компактността на популацията с български генезис и запазването на проучването на български език са изпратени до българските институции от български сдружения в Украйна. В съвета вземат участие представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, академични преподаватели, публицисти и общественици .

Участниците в полемиките считат, че българската страна би трябвало да отстоява ползите на българската общественост преди да бъде приключена промяната през 2021 година Позицията ни би трябвало да бъде безапелационна и поредна - да не се позволява накъсване на Болградския район. Българската общественост чака по-голяма интензивност от страна на българската страна и моли този въпрос да бъде поставян при договаряния на разнообразни равнища.

Тревожни сигнали има и от българското малцинство в Албания преди идното национално броене. През 2017 година след доста старания българите в Албания получиха своя формален статут.

" След този триумф ентусиазмът сякаш заглъхна, нужни са повече начинания, с които да покажем на българската общественост там, че не е забравена ", акцентира Илияна Йотова.

Необходимо е българските сдружения да са по-активни, поради натиска представители на българското малцинство да се записват при преброяването с други националности . Основен е въпросът за по-широкото проучване на български език, описаха представители на българите в чужбина.

Вицепрезидентът Йотова показа пред членовете на съвета самодейностите за преобразяване в музей на къщата в украинското село Задунаевка, в която за малко е живял Христо Ботев. " С общи старания имам вяра, че ще осъществим със наличие тази къща ", сподели Йотова.

На съвещанието бяха разисквани и признатите промени, които улесняват образованието в български висши учебни заведения на задграничните студенти от български генезис. " България се трансформира в по-привлекателно място за учене . Това демонстрират и реакциите измежду историческите ни диаспори, с които сме в непрекъснат контакт ", акцентира вицепрезидентът и още веднъж означи нуждата от основаване на указател на приключилите студенти в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР