Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти

...
Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти
Коментари Харесай

Румен Радев: Българската наука трябва да се интегрира повече в проекти на НАТО

Българската просвета да бъде интегрирана в по-висока степен в планове на НАТО. Това препоръча президентът Румен Радев при визитата му в Института за върхови достижения и осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките. Той прегледа центъра и се срещна с приложенията на българския суперкомпютър за решение на задачи от молекулярната биология и фармацията до метеорологията и проучването на климатичните промени. Институтът на Българска академия на науките има съществени разработки в приложната активност и нововъведенията и работи по 100 плана годишно, информира bTV.

„ България се нарежда на международната иновационна карта. Мощта на една модерна страна към този момент не е индустриализацията, а се показва с информационния и информационния капацитет. Възможността да събираш голяма по размер информация, да можеш да я преработиш по значими критерии – да пресееш подправената от същинската информация, и логаритмите, с които тази информация да се трансформира в познание, което да можеш да употребиш преди другите. Това е тайната на икономическия триумф в нашето съвремие ”, уточни Румен Радев.

Президентът е предложил на срещата на върха на НАТО да има тласъци и трансфер на технологии от богатите страни към техните по-бедни съдружници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР