Българската национална телевизия ще направи зрителите у нас и в

...
Българската национална телевизия ще направи зрителите у нас и в
Коментари Харесай

Гледайте по БНТ тържествата по откриването на църквата Св. Стефан в Истанбул

Българската национална телевизия ще направи феновете у нас и в чужбина очевидци на тържествения молебен от обновената желязна черква " Св. Стефан " в Истанбул, който ще бъде излъчен директно на 7 януари (неделя) по БНТ1 и Българска национална телевизия Свят. Извънредното студийно предаване на Българска национална телевизия стартира в 8:30 часа и ще продължи до 11:00 часа.

 © Българска телеграфна агенция
Богослужението ще бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното наличие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а малко по-късно феновете ще видят тържествената гала, на която се чака слова да произнесат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеб Тайп Ердоган, както и ръководителят на българската общественост в Истанбул Васил Лиязе.

Водещите Горан Благоев и Георги Любенов ще разясняват със своите посетители религиозните и светските аспекти на събитието. С фрагменти ще бъде припомнена историята и значимото значение на храма за българската черква и народ. Българска национална телевизия ще покаже главните стадии от ремонта на църквата " Св. Стефан " – една от дребното, напълно съградени от метал, непокътната до наши дни, монумент на културата със международно значение.

Гости в студиото ще бъдат богословът Вeнцислав Каравълчев, историците проф. Христо Темелски и проф. Лизбет Любенова, както и изкуствоведът Благовеста Иванова.

 © Българска телеграфна агенция
Ремонтът на храма, траял 6 години, е по план на проектант Фикрие Булунмаз. Реставрационните действия са осъществени по модерни технологии, а новите зидове в основата на църквата са направени от материали, близки до тези на истинските.

В архитектурно отношение църквата „ Св. Стефан “ е единствена по рода си в света. Проектът е на арменския проектант Ховсеп Азнавур, а осъществяването – на австрийската компания „ Рудолф декор Вагнер “. Състои се от сглобяеми стоманени детайли с тежина 500 тона, превозени с транспортен съд от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Желязната структура на църквата е съединена на правилото на Айфеловата кула.

Храмът е издигнат в парцел, дарен през 1849 година за българските черковни потребности от княз Стефан Богориди – българин от Цариград и авторитетен османски служител. Основният камък на храма е положен на 27 април 1892 година, а две години по-късно е осветлен от екзарх Йосиф.

В двора на българската черква „ Св. Стефан “ в Истанбул са заровени българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

Връщането на храма „ Св. Стефан “ в Истанбул към нов живот става на фона на нов стадий в добросъседските връзки сред България и Турция и в подтекста на стратегическата роля на страната ни в района на Югоизточна Европа.

През август 2016 година министър председателят Бойко Борисов беше първият държавен водач, който посети Турция след опита за прелом в южната ни съседка. През лятото на идната година, дружно със своя сътрудник Бинали Йълдъръм и турския президент Ердоган, българският министър председател дискутира основните за района въпроси – бежанския проблем и сигурността на южните граници на Европейски Съюз. Месец по-късно, в границите на 22. Световен петролен конгрес, българският министър-председател и турското държавно управление реализираха схващане по въпросите за бъдещото развиване на газопреносна инфраструктура на Балканите и в Европа, както и енергийната сигурност.

Политическите измерения на следващата публична среща на високо равнище ще разясняват за феновете на Българска национална телевизия някогашният външен министър Ивайло Калфин, политическият анализатор Весела Чернева и евродепутатът Андрей Ковачев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР